На джихад в Сирия вместо в бундестима

Десетки бивши футболисти станаха джихадисти - известни, неизвестни. От играта, обичани от милиарди, преминаха към мрака. Към идея, която мрази футбола. Как става? Общото е едно - срив преди пътя към Сирия. Примери много.

През ноември 2013-а в Ютюб се появява видео, което по-късно се оказва предсмъртно прощаване на млад джихадист с майка му. Емоционална лента със снимки на боец с автомат вкъщи с двете му малки деца.

Човекът от видеото загива малко по-късно при бомбардировка от сирийските правителствени войски в Азаз. Умира на 26 г. като Абу Абдула ал Турки. Но предишното му име говори много на звезди като Сами Кедира, Кевин-Принс Боатенг и други. Близо десетилетие по-рано брадатият джихадист играе с тях в юношеските национални отбори на Германия - усмихнат, дружелюбен и далеч не агресивен. Наричат го Бурак Каран.

Боатенг и други играчи се покланят в туитър пред паметта на своя стар приятел и съотборник. Те отказват да повярват, че се е изменил толкова...

„Беше абсолютно нерелигиозен момък, като всички нас мислеше само за футбол“, казва Марк-Андре Круска от „Франкфурт“, играл с Каран още като 15-годишен.

Марко Олм, треньор на младежите на „Хановер“, е работил по-късно с Бурак: „Беше набожен човек. Молеше се по пет пъти на ден, обърнат към Мека, където и да се намираше - на базата, на терена, на път. Но охотно общуваше със съотборниците, веселеше се с тях.“

Предвиждат светло бъдеще на десния защитник, но къса кръстни връзки на коляното. Операция, половин година възстановяване. Футболистът с чудесна физика губи своите козове. Оказва се ненужен дори за втория отбор на „Хановер“. Разбира - таванът му вече е трета дивизия. И вместо елитен клуб, бундестим, едри пари и слава го чака сивота. Съкрушителен удар за младок, който 4 г. не е излизал от националните отбори.

Каран спира да общува с футболисти. Новите приятели са от джамията във Вупертал. Жени се, става баща. И влиза в радикалната група около пришълеца от Турция Емре Ердоган, по-късно осъден за подготовка на атентат в Кения.

През 2010-а вуперталски джихадисти отиват в лагер на „Ал Кайда“. После някои тръгват да воюват в Ирак, но Каран се връща при семейството в Германия. Става мишена за спецслужбите.

В началото на 2013-а тръгва през Турция за Сирия. Идва и жена му с двете деца, второто - бебе. Бие се. Скоро загива.

Боатенг помни жизнерадостен футболист, който винаги заключва десния фланг на отбраната.

Има и осъдени играчи

Бурак Каран е от Вупертал като Низар Трабелси, футболист терорист. Той не надскача нивото на четвърта Бундеслига, влиза в „Ал Кайда“. Осъден е на 10 г. за тероризъм, през 2013-а го депортират в САЩ.

Французинът Ян Нсаку от младежкия отбор на „Портсмут“ получава тежка травма в коляното. Младежът спира с играта, връща се в родината се, влиза в кръг от терористи и неотдавна е осъден на затвор.

Капитан се превръща в терорист

На 30 септември 2010 г. в кафене „Янтар“ в казахстанския град Уралск местният елитен отбор „Акжайик“ празнува рожден ден на футболист. Настава бой с тайфа от съседната маса. Капитанът Айбек Губайдулин получа 4 тежки порезни рани в корема и гърдите, едва не умира. Следват две спешни операции, отстраняване на бъбрек.

Докато Айбек дълго се възстановява, „Акжайик“ изпада. Футболистът честно опитва да стане предишния. Но нещо се къса. На 23 г. спира с играта. Пробва се на футзал, където по-лесно се понасят натоварванията с един бъбрек. Но скоро изчезва.

През януари 2015-а е обявен за международно издирване със заповед за арест за тероризъм. Според следствието през 2014-а Губайдулин през Турция отива в Сирия. Днес не се знае жив ли е още бившият капитан в елита на Казахстан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят