Лавров на среща при Доналд Тръмп във Вашингтон

Световно известен нефролог консултира безплатно в Бургас

Песните на Pavell & Venci Venc’ се слушат в 78 държави

Невръстен грабител задигна торба с 820 лв. от жена

Работник загина, затиснат от цистерна в Любимец

Пожар лумна от хладилник

Варненският свободен университет въвежда облачна технология на Google Студенти и преподаватели ще общуват по електронен път

Вижте какво откриха полицаи при акцията срещу наркогрупата в Елин Пелин (СНИМКИ)

Евробарометър: Само един от четрима българи вярва, че корупцията ще бъде наказана (ГРАФИКИ)

Серена Уилямс – гъвкава като гимнастичка (СНИМКА)

800 живи елхички дарява ЮЗДП за благотворителната кампания на Министерство на земеделието

Пожарникари и полицаи получиха отличия в категория „Смело сърце“

Шофьор блъсна 8-годишно дете в Бургас

Кейт Мидълтън с български вълнени чорапи (СНИМКИ)

Горя Пантеона на възрожденците в Русе, има пострадал

София запрашена 10 пъти над нормата, в „Дружба” въздухът най-мръсен

Над 10 пъти беше замърсен въздухът на София в неделния ден с фини прахови частици (ФПЧ). Те се измерват на всеки час и показателите могат да бъдат видени на сайта на Столичната община.

При допустимата за ФПЧ норма от 55 микрограма на кубичен метър (55 µg/m3) в „Дружба“ в 13 ч са отчетени близо 500 µg/m3 според националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух. Това е превишение на нормата близо 10 пъти. В рамките на 24 часа в източния софийски квартал нормите са превишавани над 7 пъти при няколко измервания, които се правят на всеки час. Около 7 пъти по-прашен е бил въздухът и при измервателните станции в „Красно село“, „Павлово“ и „Младост“. В „Надежда“ станцията е отчела „едва” 4 пъти превишение.

Според изследвания една от основните причини на високите концентрации на прах през зимата в София и в много други населени места в България е битовото отопление с въглища с ниско качество и дървесина. Фините частици причиняват астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове. Особено уязвими към токсичните концентрации на прах са малките деца, подрастващите и възрастните хора.

Пулмологът д-р София Ангелова съветва да използваме шалове навън, за да се предпазим, да приемаме повече плодове и зеленчуци, защото организмът има нужда от антиоксиданти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.