София запрашена 10 пъти над нормата, в „Дружба” въздухът най-мръсен

Над 10 пъти беше замърсен въздухът на София в неделния ден с фини прахови частици (ФПЧ). Те се измерват на всеки час и показателите могат да бъдат видени на сайта на Столичната община.

При допустимата за ФПЧ норма от 55 микрограма на кубичен метър (55 µg/m3) в "Дружба" в 13 ч са отчетени близо 500 µg/m3 според националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух. Това е превишение на нормата близо 10 пъти. В рамките на 24 часа в източния софийски квартал нормите са превишавани над 7 пъти при няколко измервания, които се правят на всеки час. Около 7 пъти по-прашен е бил въздухът и при измервателните станции в "Красно село", "Павлово" и "Младост". В "Надежда" станцията е отчела „едва” 4 пъти превишение.

Според изследвания една от основните причини на високите концентрации на прах през зимата в София и в много други населени места в България е битовото отопление с въглища с ниско качество и дървесина. Фините частици причиняват астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове. Особено уязвими към токсичните концентрации на прах са малките деца, подрастващите и възрастните хора.

Пулмологът д-р София Ангелова съветва да използваме шалове навън, за да се предпазим, да приемаме повече плодове и зеленчуци, защото организмът има нужда от антиоксиданти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини