Борисов: Няма проблем с командированите у нас 23-ма служители на турския Дианет

Премиерът Бойко Борисов не вижда проблем с командированите в България 23-ма служители на Комитета по религиозни въпроси на Турция (Дианет). Това става ясно от писмен отговор на Борисов до депутат от опозицията, съобщи БГНЕС.

Припомняме, че както "Труд" писа около 2 милиарда долара харчи годишно турската дирекция по вероизповеданията - Дианет, за насаждане на ислямизма, включително и в България. Турция дава заплати на 22-ма свои служители у нас, издържа и около 200 имами, които са български граждани. Възнаграждението им се определя по точкова система, която отчита изпълнените задачи - проведени курсове по Коран и др.

“Командироването на такива служители на Дианета се практикува в много държави на територията на Европейския съюз, като Германия, Австрия, Холандия, Франция и други”, допълва премиерът. От отговора му става ясно още, че представителите на Дианета, които са в България са турски държавни служители и те получават своите възнаграждения от Турция.

В писмения си отговор, Борисов припомня, че по Конституция вероизповеданията в България са свободни, а религиозните институции са отделени от държавата. “В периода от 1949 г. до 1989 г. рестриктивният Закон за изповеданията, приет и прилаган за този период, забраняваше на религиозните общности да поддържат връзки с чужбина, дори и когато това е било канонично изискване, както например за Католическата църква”, уточнява министър-председателят.

Борисов цитира Закона за вероизповеданията, в сила от 3 януари 2003 г., според който има възможност чуждестранни свещенослужители да пребивават в страната по покана на централните ръководства на вероизповеданията след становище на Дирекция “Вероизповедания” на МС. “Отговорността за дейността на чуждестранните свещенослужители се носи от поканилите ги централни ръководства на религиозните институции, регистрирани от Софийския градски съд.

Броят на чуждестранните служители, пребиваващи в страната, по покана на вероизповеданията е няколкостотин в различни религиозни институции, в това число и Българската православна църква”, пише още Борисов.

В писмения отговор, без коментар от премиера остава въпросът на опозиционния депутат: “Налице ли са рискове и заплахи за сигурността на България, произтичащи от дейността на служителите на тази дирекция (Дианет-бел.ред.)”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини