Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Кметове теглят кредити, за да развиват находища с минерална вода

Общините ще могат да теглят кредити, с които да развиват находищата на минерална вода, които се намират на тяхна територия, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по БНТ. Това ще става чрез национална програма, която екоминистерството разработва.

В България има 220 находища на минерални води, които дават 4900 литра в секунда. Ние сме втори в Европа по богатство на минералните води и този ресурс трябва да бъде оползотворяван, затова ще подкрепим общините, обясни Ивелина Василева.

Тя посочи, че средствата за програмата ще дойдат от концесионните такси за ползваните в момента минерални води. Тъй като тази дейност генерира приходи, програмата ще работи като финансов инструмент и общините ще получават кредити, каза министърът и обеща програмата да бъде подготвена до няколко месеца.

Повишаването на температурите няма да предизвика все още интензивно снеготопене и приказките за очакван потоп са силно преувеличени и спекулативни, коментира още Василева.

По думите й към момента нивата на реките по-скоро се понижават.

Запитана конкретно за състоянието на язовирите, Василева увери, че се правят проверки непрекъснато и няма опасност трагедията в с. Бисер да се повтори.

„Правят се строги проверки два пъти в годината, полагат се и усилия за рехабилитацията на язовири, които не са в добро техническо състояние“, каза екоминистърът. По думите ѝ в страната няма безстопанствени язовири. 268 язовира са отчетени с неустановена собственост през 2014 г.

Министърът обясни, че предложените глоби в Закона за управление на отпадъците, които станаха известни като „данък клошар“ нямат за цел да тормозят хората със социални проблеми.

„Това е предложение за глоба срещу вандалите (б. р. които унищожават цветните кофи за разделно събиране). Основната идея е да не се допускат посегателства срещу вандалски действия. Това е публична собственост, която плащаме чрез такса битови отпадъци и продуктовите такси на опаковките. Тези съоръжения струват пари и унищожаването им води до повече разходи за общините“, заяви тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.