Кметове теглят кредити, за да развиват находища с минерална вода

Общините ще могат да теглят кредити, с които да развиват находищата на минерална вода, които се намират на тяхна територия, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по БНТ. Това ще става чрез национална програма, която екоминистерството разработва.

В България има 220 находища на минерални води, които дават 4900 литра в секунда. Ние сме втори в Европа по богатство на минералните води и този ресурс трябва да бъде оползотворяван, затова ще подкрепим общините, обясни Ивелина Василева.

Тя посочи, че средствата за програмата ще дойдат от концесионните такси за ползваните в момента минерални води. Тъй като тази дейност генерира приходи, програмата ще работи като финансов инструмент и общините ще получават кредити, каза министърът и обеща програмата да бъде подготвена до няколко месеца.

Повишаването на температурите няма да предизвика все още интензивно снеготопене и приказките за очакван потоп са силно преувеличени и спекулативни, коментира още Василева.

По думите й към момента нивата на реките по-скоро се понижават.

Запитана конкретно за състоянието на язовирите, Василева увери, че се правят проверки непрекъснато и няма опасност трагедията в с. Бисер да се повтори.

"Правят се строги проверки два пъти в годината, полагат се и усилия за рехабилитацията на язовири, които не са в добро техническо състояние", каза екоминистърът. По думите ѝ в страната няма безстопанствени язовири. 268 язовира са отчетени с неустановена собственост през 2014 г.

Министърът обясни, че предложените глоби в Закона за управление на отпадъците, които станаха известни като „данък клошар“ нямат за цел да тормозят хората със социални проблеми.

„Това е предложение за глоба срещу вандалите (б. р. които унищожават цветните кофи за разделно събиране). Основната идея е да не се допускат посегателства срещу вандалски действия. Това е публична собственост, която плащаме чрез такса битови отпадъци и продуктовите такси на опаковките. Тези съоръжения струват пари и унищожаването им води до повече разходи за общините“, заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес