Румен Порожанов: Ще се вземе втора проба от стадото в град Болярово

Пиян таксиметров шофьор блъсна девет коли в София Той отказал алкохолна проба с дрегер

И MTG изненадани от решението на КЗК

Всички заведения на Северния плаж в Слънчев бряг са заустени в канализационната система

Спортните канали на A1 ще излъчват на живо мачове от УЕФА Шампионска лига през новия сезон

Пациенти от цял свят ползват диализния център в УМБАЛ „Св. Марина“

Брюксел стартира две наказателни процедури срещу България

Българин беше арестуван в Гърция за умишлен горски палеж

Не са обсъждани никакви мерки, ако старите дизели от Германия наводнят България

Юбилейна пощенска марка отбелязва 140 години от създаването на Българската армия

Прокуратурата търси виновните за поредния гаф с проверките на Летище София

Франция криминализира употребата на смартфони в училище

Vivacom ще продава Xiaomi на атрактивни цени през сайта си В следващите 4 дни смартфоните на бранда стават още по-атрактивни

Русия показа зъби: Отлага се посещението на Лавров в Гърция, екстрадират гръцки дипломати

ВМРО ще отбележи 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

118 сливенци чакат на опашка за общинско жилище

Жилищният фонд на община Сливен е стар, амортизиран и недостатъчен за всички нуждаещи се, а сградите не са санирани от много години насам поради липса на финансиране – това е една от констатациите в новата Стратегия за управление на общинската собственост в областния град, която е изработил екипът на кмета Стефан Радев /ГЕРБ/. 176 са общинските жилища, предимно апартаменти, предназначени за настаняване под наем, 27 са резервните, 53 – ведомствените, 373 са предназначени за продажба. От 2012г. насам са настанявани от 4 до 27 души годишно. В същото време 118 са нуждаещите се сливенци, които са картотекирани и чакат на опашка от много време насам, за да им дойде реда за настаняване.

Част от досегашните наематели са натрупали борчове от неплатени наеми за над 87 хил.лева. В предходния мандат са били водени 11 дела срещу некоректни платци със задължения общо за 27 хил.лева. Отделно са сключени 45 споразумения за разсрочено погасяване на натрупаните дългове, но само 17 от тях са изпълнени. По тази причина администрацията настоява за „изработването и прилагането на ясни и строги критерии за настаняване и освобождаване, както и максимален срок за обитаване на общинските жилища“. Ще бъде въведена и постоянна актуализация на имотното и семейното положение на наемателите.

Наемът за общинско жилище е по 50 или 60 ст. на квадрат в зависимост от градската зона, където се намира то. А за строените след 2001г. цената е 1,20 или 1,50 лева на квадрат. Крайната сума за месечния наем се изчислява с коефициенти според вида на конструкцията на блока, височината на етажа и други характеристики. Наемателите трябва да отговарят на близо десетина критерия, сред които са да нямат собствено жилище или имот във вилната зона и да не са прехвърляли имот на други лица през последните 10 години. Новата стратегия, която местният парламент тепърва ще разгледа, предвижда да се изчисли какви разходи са нужни за поддръжка на занемарения жилищен фонд, както и при необходимост да се извършат продажби чрез явен търг.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.