Матео Ренци: Реформаторът

От бойскаут до победител в “Колелото на късмета”, от кмет на Флоренция до премиер на Италия. Това е Матео Ренци, днес на 41 години, но през 2014-а, когато пое поста, бе на 39 години и 1 месец, с два по-млад от дотогавашния рекордьор Бенито Мусолини. За американското сп. “Тайм” Матео вече е италианският Обама, въпреки че в началото мнозина гледаха скептично на кариерата му. Не само заради малкия политически опит, трупан основно като кмет на Флоренция (2004-2009 г.) и младостта му, но и заради липсата на какъвто и да било международен авторитет.

Но това не попречи на Ренци да следва пътя си като лидер и да отстоява вижданията си. Натоварен едновременно с две сериозни мисии - да поеме управлението в отслабената Демократическа партия и това в страната, младият премиер влезе в голямата игра, съзнавайки, че може основно да разчита и на харизмата си. Две години по-късно е ясно, че тя е само добавката към уменията му в политическата лаборатория.

Работата му вече има конкретни изражения в сериозни за Италия сфери като промени в избирателната система, в конституцията - за работата на парламента, но и в трудовия пазар. Флорентинецът не се поколеба да рискува поста си, искайки вот на доверие заради закона “Италикум”, който трябва да гарантира стабилно управляващо мнозинство чрез пропорционалната система. Успехът на Ренци бе значим, защото получи подкрепа и от част от опозицията. По пътя към него влезе в битка и със Силвио Берлускони, макар първоначално да имаше неговата подкрепа, договорена на лична среща в известната с оргиите на експремиера вила “Аркоре”.

Критици сравняват често Ренци със Силвио, посочвайки, че също като него се увлича в популистки обещания. Анализатори посочват, че и това е сред причините за резултатите на Демократическата партия на миналогодишните регионални и местни избори - тя остана първа сила, но загуби позиции.

“Той е пиле, което се мисли за орел”, “Идиот, правещ смешни физиономии”, казва за Ренци бившият комик Бепе Грило, създател на популисткото движение “5 звезди”, отвоюващо все повече територия в политическия живот в Италия. Грило е рязък с авторитетите и несвенлив в критиките, особено що се отнася до нахлуващите през Средиземно море мигранти.

А несправянето на Ренци с този проблем е едно от слабите му места, поне засега. Защото преди дни за пръв път тропна с юмрук по масата на ЕС, намеквайки, че обслужва политиката на Германия. Направи го, въпреки че е припознат като един от любимците на канцлера Ангела Меркел. “Свърши времето, когато можеше да ни командват отвън”, каза Ренци, скачайки срещу условието страните членки да дадат 3 млрд. евро помощ на Турция по сделката за ограничаване на мигрантите. Утре отива в Берлин за среща с Меркел и това може да е поредна битка, но и нов щрих към очертаващия се образ на Ренци като реформатор. Но и на политик, отстояващ националните интереси. Той умело балансира, поддържайки добри отношения с Русия въпреки санкциите на ЕС заради Украйна. Разкритикува проекта “Северен поток 2” за още руски газ за Германия след спирането на “Южен поток”.

Ренци показва и нестандартен подход. През 2010 г. стана любимото момче на Флоренция, като организира в центъра на града среща с гражданите, на която отговори на всички въпроси. А на Свети Валентин през 2014 г. на среща със семейства съобщи, че напуска кметския пост, защото ще приеме премиерския, което стана факт 8 дни по-късно. Подходящ момент и начин за човек, известен като убеден католик и неопетнил се до момента с публичен скандал съпруг и баща на 3 деца.

Бил е главен редактор на списание

Като юноша Матео Ренци е бил главен редактор на списанието на скаутите, при които е минал подготовка, преди да завърши право. През 1994 г. в предаването “Колелото на късмета” в една от телевизиите на Берлускони Матео печели 48 млн. лири (25 000 евро). За първи път става член на партия на 21 години. На 24 вече е женен за ученическата си любов - 23-годишната Аниезе, която и сега е учителка.

ЗА НЕГО

Още не може да излети

Матео е добър. Той вдигна самолета Италия. Фактически го изведе на нова писта, набра скорост, но още не може да излети. Като цяло ситуацията в страната се подобри значително, някои реформи са факт, промяната в трудовото законодателство е с историческо значение, но засега има само признаци за икономическо възстановяване.

Лука ди Монтедземоло, президент на „Ал Италия“ и бивш президент на „Ферари“

Ще изведе Италия напред

Потресен съм от енергията на Матео. Има визията и амбицията за нещо ново и позитивно не само за Италия, но и за Европа. Впечатлен съм от ентусиазма, с който прави реформите, и имам вяра в тях. Убеден съм, че Матео Ренци ще изведе Италия напред. Поздравявам го, че прави толкова големи усилия за младите хора и за справянето с безработицата сред тях.

Барак Обама, президент на САЩ

Говорим на „ти”

Аз и Ренци имаме много добри отношения и вече си говорим на “ти”. Благодарих му за това, че е пратил тук такъв посланик на страната си - треньора по джудо Ецио Гамба, с когото спечелихме 5 медала, включително 3 златни. Но му казах, че давам руски паспорт на Гамба по негово желание. И благодарение на него ние обичаме още повече Италия.

Владимир Путин, президент на Русия (изявление от януари 2016 г.), след телефонен разговор между двамата

Зле ме имитира

Ренци създаде режим. Той е премиер, който не е бил избиран, за да променя конституцията или избирателния закон. Това е фалшива демокрация в негова изгода. Трябва да се обединим и да се борим за нашата свобода. Опитва се да ме имитира, включително с идеи, които съм имал, но го прави много зле. Показва признаци за авторитаризъм и не трябва да допускаме това да се случи.

Силвио Берлускони, бивш премиер на Италия

Прави като Берлускони

Матео Ренци е човек без култура и стил. Същият е като Силвио Берлускони, прави същите неща. Да не забравяме, че именно Ренци спаси Берлускони. Това е игра без достойнство и е бруталност спрямо тези, които още вярват в лявата идея.

Дарио Фо, италиански писател, носител на Нобелова награда за литература

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи