„Балканска треска” ще открие Салона на изкуствата в НДК

Работиш с Горан Брегович - влюбваш се в балканската музика; влюбваш се в балканската музика - откриваш Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Мирослав Тадич; не ти остава друго, освен да събереш всичко това в разтърсващ концерт...

Точно това прави в момента роденият в Естония американски диригент Кристиан Ярви. Най-новият му музикален проект се нарича „Балканска треска” и сега треска тресе всички, увлечени от идеята, защото именно с този концерт ще бъде открит тазгодишният Салон на изкуствата на 11 май в НДК. Освен тримата виртуози на кавала и китарата на сцената ще бъдат музикантите от Симфоничния оркестър и певците от Смесения хор на БНР.

Кристиан Ярви е признат от световната критика за един от най-иновативните диригенти на ХХI в. Има повече от 60 издадени албума, обожава да смесва класическа музика, рок и джаз. Когато съдбата го среща с Брегович, той за пръв път се докосва до емоцията балкански ритми. Много скоро започва съвместната им работа с Теодосий, Стефановски и Тадич, в концерта им ще има и циганска музика, и клезмер, и джаз, и хип-хоп, при това в съпровод на симфоничен оркестър. „Балканска треска” ще доведе Ярви за пръв път в България. Билетите вече се продават с цени от 15 до 40 лв., а за ученици, студенти и пенсионери - по 10 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура