Танев: Няма да махам Паисий от програмата, ще се учи на друга възраст

"Паисий Хилендарски отива там, където може да бъде добре разбран. В 6 клас е рано, тогава ще бъде просто текст. Ботев, Вазов, това не са само текстове - тези велики произведения трябва да се поднесат в правилната възраст и в съответствие с изучаваната тогава история." Това каза днес просветният министър Тодор Танев.

След уикенд на обществена паника, че Министерството на образованието ще реже патриотични произведения от новите учебни програми, шефът на ведомството увери, че публикуваните програми за 2, 6 и 8 клас са проекти. Те ще стоят на обществено обсъждане за един месец и ще подлежат на промени.

Нищо, свързано с българската националност, няма да отрежа. Аз съм патриот, обяви Танев.

Близо 30 текста падат от програмата по литература до 12 клас в проекта на МОН. От 171, изучаваните текстове ще са около 140, ако програмата бъде приета в този си вид.

Сериозно "ощетен" в проектопрограмата по литература е Атанас Далчев. Той е предвиден за изучаване само с две стихотворения - "Повест" и "Молитва". Христо Смирненски и Яворов също са "прекроени". Яворов ще се изучава разпокъсано с текстове в 4 класа - 7, 10, 11 и 12 клас.

"Стани, стани, юнак балкански" остава в програмата, но песни като "Хубава си, моя горо" няма да се учат като литературни текстове. МОН предвижда те да отидат в часовете по музика, защото само с текст „не докосвали” достатъчно децата.

По настояване на министър Тодор Танев в проекта е отпаднал Алековия "Бай Ганьо в банята" - Танев го намира за неуместен и е настоял да се замени с "Бай Ганьо пътува".

Основното остава, въвеждаме децентрализация в образованието - учителите да решават сами с какво да допълват задължителните текстове, обявиха от експертната група, готвила новите програми.

В 10 клас ще се изучава само българска литература, стана ясно още от проекта на сайта на МОН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование