Алпинисти покоряват хилядник в Тяншан Монтират въжена градина в местността Ксилифор край Търново

Временно е спрян токът в кв. “Кулата” във Враца заради скъсани проводници

Учени ще развиват наука в помощ на туризма и творческите индустрии Проектът за креативен център е на ВУМ във Варна за 7 млн. евро

Без малко да се сдобием с родна аристокрация Фердинанд мечтаел за нашенци с титли, но липсвали мераклии

291 екипа на ОССЕ наблюдават изборите в Русия

Германският външен министър Хорст Зеехофер поиска отмяна на Шенгенското споразумение

Пучдемон: Трябваше да обявя независимост на Каталуния по-рано

Пет селища в Пазарджишко са без ток заради аварии от силния вятър

Вижте как протича гласуването за руски президент в София и Пловдив (СНИМКИ)

Мътилка потече от чешмите в пет монтански села, пращат им водоноски

ЦСКА спечели водната битка с “Левски” след късна драма

Започна аварийно кърпене на дупки в Шумен

Самурай от Япония и над 100 магове от 9 държави с демонстрации на “Златна котка 2018” Габрово се превръща в Балканската столица на магията

Община Велико Търново подпомага 23 двойки с репродуктивни проблеми Бюджет от 70 000 лева има програмата за настоящата година

Румънски тир се преобърна и блокира пътя Бяла-Плевен

Лидерът на европейските либерали: Да заключим водачите на ЕС, докато не решат за бежанците

Снимка: Уикипедия

Лидерите на Европейския съюз да бъдат заключени заедно в една стая и да не бъдат пускани навън, докато не решат бежанската криза – това предложение прави пред британския вестник „Индипендънт“ белгийският евродепутат Ги Верхофстад, който е председател на Алианса на либералите и демократите в ЕП.

Дали идеята на Верхофстад е хрумнала от начина, по който Римо-католическата църква избира своя водач – не е ясно, но тя много прилича по форма на папските конклави.

Те се организират след смъртта на папата. Кардиналите са заключени в изолирано помещение и ако след изтичането на три дни не успеят да изберат нов папа, имат право само на едно ястие на хранене. А ако не успеят да постигнат съгласие в продължение и на следващите пет дни, храната им се ограничава само хляб, вино и вода.

Мнение

„Отчайващата хуманитарна обстановка се влошава, а броят на хората, които рискуват живота си, за да стигнат до безопасна Европа, расте драстично. В същото време спиралата от насилие в Сирия се задълбочава. Само политическо решение за прекратяване на сирийския конфликт с участието на всички регионални действащи лица и Русия ще сложи край на кризата/ Макар да беше постигнат известен напредък към политическо уреждане на проблема, вече е ясно, че бързо решение не се очертава. На този фон Европа няма време, предупреждава Верхофстад пред изданието, цитиран от бТВ.

Белгиецът допълва: Лидерите от ЕС да бъдат заключени в една стая, докато договорят цялостна и единна стратегия за справяне с разрастващата се бежанска криза преди да е станало твърде късно. Става въпрос за нещо повече от политика – става въпрос за човечност“.

Според него тъжната истина е, че след месеци на срещи посветени на кризата, решението на проблема е по-далеч от всякога и дори доближава своята критична точка.

„ЕС начерта пътна карта с мерките, които трябва да се вземат колективно на европейско равнище. Въпреки това, на практика, политическа воля липсва, отбелязва евродепутатът. Постигането на промяна в Европа е трудна работа – тя изисква съгласието на 28 премиери, всеки от които е обвързан с национални коалиция и/или партии, които твърде често поставят рейтинга си над обществения интерес“, казва още Ферхофстад.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.