Областната управа в Бургас готви проекти срещу водните стихии съвместно с Турция

1 000 000 евро срещу наводненията за техника и чистене на реките

Бургас ще бори наводненията с нова спецтехника, ако бъдат подписани договорите за два проекта, съвместно със съседна Турция. Областната администрация в морския град съобщи, че подготвя проектите по новата програма за трансгранично сътрудничество "България-Турция 2014-2020", насочени към превенция от наводнения. Идейните предложения отговарят на предварително обявените приоритети на областния управител Вълчо Чолаков за минимизиране на рисковете от такъв тип природни бедствия.

Първият проект е съвместен с област Узункопрю и е насочен към дребномащабни инвестиции и закупуване на специализирана техника за предотвратяване на наводнения в трансграничния регион. Експертите от двете страни залагат продължителност 24 месеца и стойност около 600 000 евро. Съвместната работа е скрепена с подписване на споразумение от страна на каймаканина на Узункопрю Кемал Ълдъз и зам.областния управител на Бургас Владимир Крумов по време на Партньорски форум, провел се преди дни в Одрин. Вторият проект е за подобряване капацитета за защита на природата, устойчиво използване и управление на природните ресурси чрез общи инициативи за сътрудничество в трансграничния регион. Тук област Бургас си партнира с Главна дирекция за защита на природата и националните паркове- Истанбул. При одобрение на проекта, изпълнението му ще продължи 24 месеца, а заложените средства възлизат на 400 000 евро. Проектното предложение е насочено към подобряване състоянието на водите на бургаското езеро „Вая“.

"Вече година работим усилено за минимализиране на всички обстоятелства, които биха довели до бедствени положения, свързани с непочистените в областта реки. Средства за такива дейности не са ни отпускани, до момента бяхме на терен само с човешка сила и лека техника. Целта ни сега е да закупим специализирано оборудване, с което да постигнем желаните резултати в поддръжката на речните корита и тяхната проводимост. Спечелването на тези проекти ще бъде голяма крачка напред, за да се избегнат бъдещи наводнения“, коментира областният управител Вълчо Чолаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони