Шофьори масово не плащат глобите за липса на “Гражданска отговорност”

Националната агенция по приходите е събрала едва 2,2% от наложените глоби за шофиране без застраховка „Гражданска отговорност през 2015 г.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатски въпрос, цитиран от БГНЕС.

Събраната сума е в размер на 21 158 лв. В същото време органите на “Пътна полиция” са установили и издали 2 023 наказателни постановления на шофьори, които са се движили по пътищата на България без сключената задължителна застраховка. Една от причините за липсата на механизъм държавата да прибира глобите от шофьорите-гратисчии, според Горанов се съдържа във факта, че “събраните вземания в полза на Гаранционния фонд са в малък размер, тъй като същите се погасяват след като бъдат погасени задълженията на лицата за данъци, задължителни осигурителни вноски, мита и други публични задължения, които постъпват в държавния и/или местния бюджет”. Глобите за несключена “Гражданска отговорност” от шофьори-гратисчии се събират трудно.

За да принуди гратисчиите-шофьори, които не сключват задължителната “Гражданска отговорност”, да го направят, с промени в Кодекса за застраховането, приети в края на 2015 г. държавата намали глобата от 400 на 250 лева. В същото време обаче бе въведена практиката за служебна дерегистрация на автомобилите на нарушителите. Очакванията на застрахователния бранш са, че в следващите месец-два около 350 000 автомобила без “Гражданска отговорност” ще загубят служебно регистрацията си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес