Италия подгони босове и звезди за укрити милиони

Прокуратурата в Неапол предизвика земетресение във футбола с разследване за корупция срещу 64 души. Включително звезди от мениджмънта и от терена.

Вървят обиски и изземвания на документи. Подготвя се обвинение за укриване на данъци и фалшиви фактури.

Най-известните имена на мушката: аржентинският ас Есекиел Лавеци („Пари Сен Жермен“), Аурелио де Лаурентис (собственик на „Наполи“), Адриано Галиани (директор и вицепрезидент на „Милан“), Клаудио Лотито (собственик на „Лацио“), Жан-Клод Блан (бивш президент на „Ювентус“), агентът Алесандро Моджи, бившият футболист Ернан Креспо, сега треньор.

Разследват се трансфери на играчи и приходи в периода 2009-2013 г.

Всичко тръгва от прихванат телефонен разговор на Лавеци с неговия мениджър Алесандро Мацони. Двамата обсъждат закриване на банкова сметка в Швейцария и откриване на друга с цел прикриване на доходи. В разговора е замесен и малко известният аржентински нападател Кристиан Чавес.

След съдебно разрешение прокуратурата инициира подслушване на телефоните на ред големи имена, които засега не се съобщават.

Кълбото се разплита и заплита общо 8 футболни агенти, 37 ръководители в клубове, 17 играчи. Най-ярките футболисти: Лавеци, Креспо, Адриан Муту, Чиро Имобиле, Марек Янкуловсик, Диего Милито.

Прокурорите подписаха вече документ за край на предварителното разследване. Тогава от списъка отпаднаха Имобиле и Янкуловски, в чиито случаи не са открити доказателства.

Засега са извършени 12 обиска, при които са прибрани документи за 12 млн. евро. Медиите не смеят и да предполагат общата сума, с която е ощетена италианската държавна хазна. Но постепенно може да се стигне до десетки милиони евро. По схемите с измами са спестени преки данъци и такси, данък добавена стойност, осигуровки.

Предстои серия от разпити. По италианското законодателство може да се стигне и до ефективни присъди със затвор.

Събраните засега доказателства са достатъчно, за да започнат ръководители, мениджъри и футболисти масово да внасят спестени милиони в хазната. Което е индиректно признание за вина.

Успоредно са изникнали следствени „нишки“ и за укриване на преки доходи от футболистите - не само от трансфери, а и от заплати. В Италия вече смятат историята за кандидат за световен скандал №1 за годината още от януари...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят