Ден преди евродоклада партиите в управлението се надпреварват с искания за оставката на ВСС

„Призоваваме Висшия съдебен съвет да се саморазпусне. Считаме, че след поредицата от публични скандали, които произведе сегашният му състав, той не може повече да се ползва с обществено доверие“, така започва декларацията на парламентарната група на ГЕРБ, изчетена от председателя й Цветан Цветанов по време на брифинг в НС.

„Кадровият орган на съдебната система не може да изпълнява функциите си, които са му поверени по закон. Вместо това членовете на ВСС се занимават с проблеми с помежду си. Правят се опити за търговия с влияние. Убедени в реформата на съдебната система, ние подкрепихме промените в Конституцията. Призоваваме за политически консенсус и ясен график, в който да се осъществят промените в съдебната система. Антикорупционният закон, изменените в НК, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за връщане на дела, изработване на законопроект за мерки срещу тероризма. Тези актове да се изготвят от Министерския съвет, а след това ГЕРБ ще ги подкрепи в парламента“, прочете Цветанов.

Веднага след него на трибунката застана съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

„Току-що ПГ на Реформаторския блок взе единодушно решение, че искаме оставката на ВСС. Това е позицията на целия РБ. Утре, в нарочна декларация, ще изнесем нашите мотиви, както и очакванията ни в областта на съдебната реформа и антикорупционното законодателство“, каза Зеленогорски.

Преди това Цветан Цветанов уточни, че ако сегашният ВСС се саморазпусне, ще работи в оставка до избирането на нов, което ще стане след корекциите в Закона за съдебната власт.

Очаква се АБВ и Патриотичния фронт също да излязат с позиции по казуса по-късно днес или утре. Именно в сряда Европейската комисия ще оповести мониторинговия си доклад за напредъка на България в областите на вътрешния ред и борбата с корупцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини