Дъщерята на Лени Кравиц ще бъде Жената-котка в новия „Батман“

183 прасета за два уикенда отстреляха на територията на горското в Омуртаг

В очакване на Джок Полфрийман пред центъра за временно настаняване в Бусманци (СНИМКИ)

Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Шестокласници завършват, без да знаят за Средновековието. Турско робство, иго или съжителство – зависи от учебника

Сегашният випуск на шестокласниците ще завърши образование със сериозни дупки в знанията си заради новата реформа в учебните програми. Истината се разбра при представянето на промените по история. Заради смяната на стария и новия учебен план шестокласниците няма да учат цялото Средновековие. Експертът по история на МОН Радостина Николова предположи, че в 8-и клас, когато е предвидено да се учи световната история, ще могат да се добавят допълнителни уроци по Средновековие. Вероятно подобни пропуски заради препокриване на стар и нов учебен план има и по другите предмети.

Другата промяна дава пълна свобода на авторите на учебници да пишат и тълкуват историята, както си решат. Учебната програма не дава никакви насоки дали у нас ще се учи за робство, иго, владичество, и в какъв контекст. Същото важи и за периода на социализма, който е описан с общото „политическата система след 1944 г“. Тъй като вече няма да има ограничение на броя и вида учебници, дали е имало турско робство у нас, или не ще зависи само от разбирането на авторския колектив. Как обаче този учебник ще бъде оценен от МОН, че отговаря на учебната програма, не стана ясно. „Дава само нормата, а специалистите ще коментират историческата наука. Ако има спор, БАН ще решава“, каза Николова. В БАН обаче учените защитават различни научни тези.

Спорната тема е наречена „Османската империя и българите“ (сега е владичество). Тя е разделена на две основни части – първата е за политическото устройство на системата, а втората за „мястото на българите в нея“. Тук се учи за съпротивителните движения на българите, но и за „съжителството между традициите на християни и мюсюлмани в този период в празници, обичаи, облекло, храна“. Новото понятие, което се въвежда е „толерантност“.

ОЩЕ ПРОМЕНИ

Християнството сменя православието

Покръстването на българите, православието, разликите между нас и католицизма са сменени с общия термин „християнизация“. Мотивът – понятието „включва по-дълбок и цялостен процес на заселването на християнството по нашите земи“. Авторите на учебниците решават сами кои исторически личности да включат и как. Промяната по история е следната: Античност в пети клас, Средновековие от V до ХVІІ в. – в шести клас. Следващият клас е посветен на България от ХVІІ до ХХІ в., после е световната история от ХVІ до ХІХ в., в девети клас е световната история през ХХ и ХХІ век, а в 10-и клас е история на България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.