Министър Горанов обсъди с Кристалина Георгиева глобалното икономическо развитие

Пасквил поруга Христо Ботев „Чий е Ботев?” води класацията на литературния позор

Бял дим за данъчните облекчения в Гърция, отменят ДДС за строителство

DBX захапва асфалта със силата на 550 коня Първият SUV на Aston Martin излиза с двигател V8 от Mercedes AMG

Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Джулиана Гани ще се снима гола и след раждането

Как се спира женска кавга

Пожар избухна във влак с футболни фенове в Берлин

Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Борис Джонсън е изпратил на ЕС неподписано писмо за отлагане на Брекзит

Швейцария ще гласува за нов парламент

„Луфтханза” стачкува днес

Лоши комбинации за зодии-родители

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

До 1 година отпуск по болест без ТЕЛК

Лекарските комисии в болниците и поликлиниките ще могат да дават болничен за срок до 1 година. Това предлага Министерството на здравеопазването. В момента максималният отпуск за временна неработоспособност е 6 месеца, а за удължаване човек трябва мине преглед пред ТЕЛК. Целта е да не се запушва работата на медицинската експертиза, обясни зам.-здравният министър Ваньо Шарков на дискусия за реформата в сектора.

За случаи, в които състоянието не може да се подобри – като ампутация например, решението на лекарските комисия ще е пожизнено и хората няма да се явяват периодично пред ТЕЛК, обясни Шарков. Сегашните комисии ще се закрият и всеки лекар с необходимия стаж и квалификация ще може да съставя експертизи за увреждане, каза здравният министър Петър Москов. Ще се премахне ограничението докторите, които се занимават с тази дейност, да не могат да работят на друго място.

Медицинската експертиза ще определя само степента на увреждането. Решението няма да води до автоматично отпускане на инвалидна пенсия. Това право ще се преценява от втора комисия в НОИ. Тя ще определя процента намалена работоспособност в зависимост от това до каква степен човек може да работи сегашната си или друга професия. Според Москов хората с увреждания, които продължат да се трудят и получават същата заплата, не трябва да вземат инвалидна пенсия. Целта на промените е хората да получават доходи от труд, а не минимални обезщетения и пенсия за инвалидност, добави зам.-министърът на труда Гълъб Донев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.