Свобода за Поничките срещу гаранции от по 2000 лв. (обзор)

Дали побоят между 18-годишния Тодор Йорданов и братята Десислав и Иван Дамянови имат връзка със смъртта му, ще стане ясна от съдебномедицинската експертиза, която не е готова повече от десет дни. Въпреки това може да се направи обосновано предположение, че е възможно братята да са предизвикали фаталния изход от разпрата. С тези мотиви днес Софийският апелативен съд отмени домашния арест на Дамянови и им наложи по-лека мярка - гаранции по 2000 лева.

Дамянови са обвинени в предумишлено убийство. Те бяха задържани за кратко, след като след спречкване на 12 януари във Враца Тодор издъхна. Заради разколебаното обвинение обаче на 15 януари Окръжният съд във Враца пусна двамата под домашен арест. Случилото се вдигна на бунт хората във Враца. Видеоклип, изтекъл по-късно в интернет, заснет от очевидци на мелето, обаче показа, че Тодор пада на улицата, след като боят вече е приключил. Стана ясно още, че причина за саморазправата е, че Тодор натиснал клаксона на автомобила си, докато Поничките вървели по улицата. После спрял колата, сложил бокс на ръката си и отишъл да се бие с братята.

И днес в съдебната зала бе потвърдено, че основният въпрос дали ударите по Тодор са причинили смъртта му остава отворен. След инцидента майката на момчето заяви, че преди 3 години ходили на лекар заради аритмия и заключението било, че Тодор няма сърдечни проблеми.

Въпреки липсата на становище от съдебните медици прокурор Антоанета Близнакова настоя Поничките да бъдат пратени в килии. “По главата и тялото на пострадалия са установени множество удари. Без резултата от експертизата не може да се направи извод, че не са довели до смъртта”, заяви тя. Близнакова посочи и че престъплението, за което братята са обвинени, се наказва с доживотен затвор, а това би могло да ги накара да се укрият и осуетят разследването.

Адвокатът на братята Росен Бончев единствено посочи, че доказателства за убийство няма и помоли съда клиентите му да бъдат пуснати срещу “подписка” или “гаранции”.
Съдия Калинка Георгиева подчерта, че обосновано предположение за престъплението има, но уточни, че то се базира единствено на свидетелски показания. Изтъкна и че братята са с добри характеристични данни, нямали проблеми с правосъдието преди и имали известни адреси - следователно нямало опасност да се укрият или извършат друго престъпление.

Юристи коментираха вчера, че обвиненията на братята могат да бъдат променени по всяко време в зависимост от заключенията на експертизата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право