Цветан Цветанов невинен за шестте „НЕ!!!”(обзор)

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е окончателно оправдан и по последното си висящо дело. Днес Върховният касационен съд го оневини по обвинението, че незаконно е отказал да се приложи СРС спрямо бившия антимафиот Орлин Тодоров и двама криминално проявени, като в исканията написал шест пъти “НЕ!!!”.

По това дело Цветанов получи на първите две инстанции присъда от по 4 г. затвор, но впоследствие ВКС върна делото и Апелативният съд го оправда. Сега решението бе потвърдено и от ВКС.

Любопитното обаче е, че съдиите не го обявяват за невинен, защото е имал право да отказва прилагане на СРС, а защото нямало доказателства какво е целял с отказа. Такива били изискуеми за обвинението, което му е повдигнато.

“Отсъствието на безспорни и категорични доказателства, че Цветанов е извършил действията си с цел да избави трите лица от наказание закономерно, е довело до оправдаването му”, посочва ВКС.

Освен това дело срещу Цветанов имаше още две - че е допуснал незаконно подслушване и че е присвоил 10 000 лв. от бюджета на МВР, за да облагодетелства Орлин Тодоров. От първото прокуратурата сама се отказа, а по второто Цветанов бе окончателно оправдан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право