Наредба помага на пияните шофьори да се спасят от наказание

По-строги наказания за пияните или дрогирани шофьори ще бъдат гласувани до броени дни в парламента с поправки в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Но ако тези изменения не бъдат съпътствани от изцяло обновена наредба за начина, по който се вземат и се изготвят кръвни проби за алкохол и упойващи вещества, става безсмислен целият депутатски патос. Заради вратичките в сега действащата Наредба 30 от юни 2001 г. дори и начинаещ адвокат може да отърве от наказателна или административна отговорност всеки, позволил си да кара под въздействието на пиене или опиати.

Подготвяните промени в ЗДвП предвиждат повишаване на глобите за алкохол и наркотици. В определени случаи - например, ако бъде отказана проба от водач, който вози пътници, санкцията ще достигат до 4000 лв. (сега максимумът за такива нарушения е 2000 лв. – б.а.), а това прави почти 10 минимални работни заплати за страната. И на шофьорите, и на собствениците, които са им предоставили автомобилите си, ще бъдат налагани и непознати досега у нас принудителни административни мерки - сваляне на табелите и отнемане на регистрацията за срок от 6 месеца до 1 година.

Към момента няма предложен текст да бъдат глобявани спътниците на пияния шофьор. Но такива идеи е имало в миналото, а съвсем наскоро с тълкувателно решение на Върховния касационен съд бе дадена зелена светлина за тях. Висшите магистрати заключиха, че при виновно причиняване на пътнотранспортно произшествие от пиян шофьор пътуващите в колата би следвало да носят солидарна отговорност, ако са знаели в какво състояние е седнал зад волана. Няма да е чудно, ако текстове за санкции и за придружителите на пияния зад волана бъдат вкарани и в ЗДвП.

Важно е за шофьорите да си припомнят, че санкциите по ЗДвП се налагат само за употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила. Над 1,2 промила и при употреба на наркотични вещества и техни аналози отговорността е наказателна, гледа се дело и съдът може да постанови до 2 години затвор.

Със сега предложените поправки се разделя вината за употреба на алкохол в зависимост от концентрацията. Шофьорите, които бъдат заловени да карат в диапазона от 0,5 до 0,8 промила, ще плащат 500 лв. глоба и остават без книжка до 6 месеца. От 0,8 до 1,2 промила санкцията ще е до 1000 лв., а книжката ще се взема до 1 година. Водачите на пътници или на опасни товари, както и онези, които са взели книжка преди по-малко от 2 години, ще търпят същите наказания, но при друго разделение според концетрацията - от 0,2 до 0,7 промила и от 0,7 до 1,2 промила. Засега не се намира сила, която да обясни на депутатите от транспортната комисия, че концентрацията от 0 до 0,2 промила е в зоната на грешките. Дрегерът, с който се мери концентрацията в количество издишан въздух, може да покаже 0,2 от боза, оцет, ментолова дъвка, бонбони от типа “пияни вишни” и прочие.

В последните месеци КАТ редовно отчита, че залавя средно по 270-300 шофьори с концентрация до 1,2 промила и други 90-100 души с над 1,2 промила. Засега не е ясно дали по-суровите наказания ще стреснат някого и той ще спре да пие и кара. Но със сигурност високите глоби и вземането на книжката ще предизвикат лавина от обжалвания, които да се позовават на пробойните в действащата Наредба 30.
Този подзаконов нормативен акт се подписва от трима министри вътрешния, правосъдния и здравния. Още през 2009 г. бяха създадени работни групи в трите ведомства и до 2011 г. те направиха проект за нова наредба и всичко приключи. Оттогава се изредиха поне дузина вътрешни, правосъдни и здравни министри, но Наредба 30 ги надживя и досега храни адвокатите.

Според сега действащите правила кръв за проба се взема от вената на ръката на шофьора, като преди това мястото се дезинфекцира със сублимат - воден разтвор на вещество, в което има съдържание на живак. Сублимат не се употребява от 20 години, защото е доказано токсичен, както и силен алерген. За дезинфекция медицинските сестри използват кислородна вода, а адвокатите твърдят, че тя изкривява резултата от пробата. Наредбата указва да се вземат 10 мл кръв от употребили алкохол. Никъде обаче не пише колко е количеството на кръвта, която се изследва. Тоест - ако в 3 мл се установи концентрация на 1,5 промила алкохол, в 6 мл концентрацията ще е различна.

Кръвната проба се взема в стъклени шишенца, предварително измити със сапун и изсушени, пише още в нормативния документ. Шишенцата се запечатват с тапи с парафин така, че да нямат досег с кислород. Изобщо не е указано как се процедира, след като тапата е вече свалена, а по дадено дело се приеме искането на защитата за повторно изследване.

Пробите се вземат в болници или поликлиники, а се изследват в лаборатории, които са в различни градове. Наредба 30 указва шишенцата да се съхраняват при температура до 4 градуса и в същото време при транспортиране да се изпращат като пощенска пратка, без да е посочено изрично да се употребява хладилна чанта.
Пълна неяснота има по въпроса дали в кръвта за проба трябва да се прибавя коагулант - вещество, което пречи на съсирването. В практиката на едни лаборатории е да слагат, а на други - не. Според експерти наличието на коагулант дава най-малко 20% отклонение от резултата при два различни теста на една и съща кръв.

Кръвните проби се правят с газхроматографски уреди, а в Наредба 30 се посочва като тяхна алтернатива изследването по т.нар. метод на Видмарк, при който няколко капки кръв се нагряват и изпаряват в специална стъклена колба. По този стар метод обаче се получават различни данни.
Още по-трагично стои проблемът с пробите за наркотици, при които се изследва урината. Според адвокати получените резултати изобщо не показвали, че клиентите им са шофирали дрогирани, а само това, че в минал период са употребявали упойващи вещества.

Няма разумно обяснение на институциите - МВР, МП и МЗ, защо Наредба 30 продължава да е в сила. И ако в три министерства липсва административен капацитет да се изработи една наредба, какво да говорим за капацитета на депутатите. Попаднали случайно в дебрите на законодателството, те често се залавят да поправят Закона за движение по пътищата, преди да са го прочели. И сега в него наказанията за пияните и дрогираните не са малки. Проблемът е, че падат в съда.

Как се мерят промилите

Кръвните проби за алкохол на двама души, изследвани в четири лаборатории, дават различен резултат. Това установи през 2014 г. експеримент на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи и БНТ. Тестовете бяха направени на мъж и жена на 25 години, които изпиват по 2 стограмови водки. Получените данни показаха в два от анализите, че ако са шофьори - двамата не са нарушили допустимите 0,5 промила. По Метода на Видмарк също - и мъжът, и жената имат по 0,45 промила.

Експериментът доказа, че Наредба 30 незабавно трябва да се отмени от нова, при която да не се допускат подобни разлики.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи