Наредба помага на пияните шофьори да се спасят от наказание

По-строги наказания за пияните или дрогирани шофьори ще бъдат гласувани до броени дни в парламента с поправки в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Но ако тези изменения не бъдат съпътствани от изцяло обновена наредба за начина, по който се вземат и се изготвят кръвни проби за алкохол и упойващи вещества, става безсмислен целият депутатски патос. Заради вратичките в сега действащата Наредба 30 от юни 2001 г. дори и начинаещ адвокат може да отърве от наказателна или административна отговорност всеки, позволил си да кара под въздействието на пиене или опиати.

Подготвяните промени в ЗДвП предвиждат повишаване на глобите за алкохол и наркотици. В определени случаи - например, ако бъде отказана проба от водач, който вози пътници, санкцията ще достигат до 4000 лв. (сега максимумът за такива нарушения е 2000 лв. – б.а.), а това прави почти 10 минимални работни заплати за страната. И на шофьорите, и на собствениците, които са им предоставили автомобилите си, ще бъдат налагани и непознати досега у нас принудителни административни мерки - сваляне на табелите и отнемане на регистрацията за срок от 6 месеца до 1 година.

Към момента няма предложен текст да бъдат глобявани спътниците на пияния шофьор. Но такива идеи е имало в миналото, а съвсем наскоро с тълкувателно решение на Върховния касационен съд бе дадена зелена светлина за тях. Висшите магистрати заключиха, че при виновно причиняване на пътнотранспортно произшествие от пиян шофьор пътуващите в колата би следвало да носят солидарна отговорност, ако са знаели в какво състояние е седнал зад волана. Няма да е чудно, ако текстове за санкции и за придружителите на пияния зад волана бъдат вкарани и в ЗДвП.

Важно е за шофьорите да си припомнят, че санкциите по ЗДвП се налагат само за употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила. Над 1,2 промила и при употреба на наркотични вещества и техни аналози отговорността е наказателна, гледа се дело и съдът може да постанови до 2 години затвор.

Със сега предложените поправки се разделя вината за употреба на алкохол в зависимост от концентрацията. Шофьорите, които бъдат заловени да карат в диапазона от 0,5 до 0,8 промила, ще плащат 500 лв. глоба и остават без книжка до 6 месеца. От 0,8 до 1,2 промила санкцията ще е до 1000 лв., а книжката ще се взема до 1 година. Водачите на пътници или на опасни товари, както и онези, които са взели книжка преди по-малко от 2 години, ще търпят същите наказания, но при друго разделение според концетрацията - от 0,2 до 0,7 промила и от 0,7 до 1,2 промила. Засега не се намира сила, която да обясни на депутатите от транспортната комисия, че концентрацията от 0 до 0,2 промила е в зоната на грешките. Дрегерът, с който се мери концентрацията в количество издишан въздух, може да покаже 0,2 от боза, оцет, ментолова дъвка, бонбони от типа “пияни вишни” и прочие.

В последните месеци КАТ редовно отчита, че залавя средно по 270-300 шофьори с концентрация до 1,2 промила и други 90-100 души с над 1,2 промила. Засега не е ясно дали по-суровите наказания ще стреснат някого и той ще спре да пие и кара. Но със сигурност високите глоби и вземането на книжката ще предизвикат лавина от обжалвания, които да се позовават на пробойните в действащата Наредба 30.
Този подзаконов нормативен акт се подписва от трима министри вътрешния, правосъдния и здравния. Още през 2009 г. бяха създадени работни групи в трите ведомства и до 2011 г. те направиха проект за нова наредба и всичко приключи. Оттогава се изредиха поне дузина вътрешни, правосъдни и здравни министри, но Наредба 30 ги надживя и досега храни адвокатите.

Според сега действащите правила кръв за проба се взема от вената на ръката на шофьора, като преди това мястото се дезинфекцира със сублимат - воден разтвор на вещество, в което има съдържание на живак. Сублимат не се употребява от 20 години, защото е доказано токсичен, както и силен алерген. За дезинфекция медицинските сестри използват кислородна вода, а адвокатите твърдят, че тя изкривява резултата от пробата. Наредбата указва да се вземат 10 мл кръв от употребили алкохол. Никъде обаче не пише колко е количеството на кръвта, която се изследва. Тоест - ако в 3 мл се установи концентрация на 1,5 промила алкохол, в 6 мл концентрацията ще е различна.

Кръвната проба се взема в стъклени шишенца, предварително измити със сапун и изсушени, пише още в нормативния документ. Шишенцата се запечатват с тапи с парафин така, че да нямат досег с кислород. Изобщо не е указано как се процедира, след като тапата е вече свалена, а по дадено дело се приеме искането на защитата за повторно изследване.

Пробите се вземат в болници или поликлиники, а се изследват в лаборатории, които са в различни градове. Наредба 30 указва шишенцата да се съхраняват при температура до 4 градуса и в същото време при транспортиране да се изпращат като пощенска пратка, без да е посочено изрично да се употребява хладилна чанта.
Пълна неяснота има по въпроса дали в кръвта за проба трябва да се прибавя коагулант - вещество, което пречи на съсирването. В практиката на едни лаборатории е да слагат, а на други - не. Според експерти наличието на коагулант дава най-малко 20% отклонение от резултата при два различни теста на една и съща кръв.

Кръвните проби се правят с газхроматографски уреди, а в Наредба 30 се посочва като тяхна алтернатива изследването по т.нар. метод на Видмарк, при който няколко капки кръв се нагряват и изпаряват в специална стъклена колба. По този стар метод обаче се получават различни данни.
Още по-трагично стои проблемът с пробите за наркотици, при които се изследва урината. Според адвокати получените резултати изобщо не показвали, че клиентите им са шофирали дрогирани, а само това, че в минал период са употребявали упойващи вещества.

Няма разумно обяснение на институциите - МВР, МП и МЗ, защо Наредба 30 продължава да е в сила. И ако в три министерства липсва административен капацитет да се изработи една наредба, какво да говорим за капацитета на депутатите. Попаднали случайно в дебрите на законодателството, те често се залавят да поправят Закона за движение по пътищата, преди да са го прочели. И сега в него наказанията за пияните и дрогираните не са малки. Проблемът е, че падат в съда.

Как се мерят промилите

Кръвните проби за алкохол на двама души, изследвани в четири лаборатории, дават различен резултат. Това установи през 2014 г. експеримент на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи и БНТ. Тестовете бяха направени на мъж и жена на 25 години, които изпиват по 2 стограмови водки. Получените данни показаха в два от анализите, че ако са шофьори - двамата не са нарушили допустимите 0,5 промила. По Метода на Видмарк също - и мъжът, и жената имат по 0,45 промила.

Експериментът доказа, че Наредба 30 незабавно трябва да се отмени от нова, при която да не се допускат подобни разлики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи