На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

След призива на властта кадровиците да си ходят: Ясен Тодоров от ВСС отказва да подаде оставка

Председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров отговори на призива на ГЕРБ и Реформаторския блок кадровиците да се саморазпуснат.

Тодоров даде да се разбере, че няма намерение да подава оставка.

„Навсякъде се тръби за независимост на съдебната власт. Изискване за народните представители е да спазват нормите, които са приели преди месец. С промените в Конституцията бяха приети предходни и заключителни разпоредби, които детайлно разписват съдбата на ВСС – той трябва да изкара мандата си. Никой от моите колеги не се е венчал за ВСС. Всеки сам взема решение дали да се съобразява с исканията на политиците. Не е редно представители на другите две власти (изпълнителната и законодателната – б.а.) да се месят в съдебната“, каза той в предаването на БНТ „Още от деня“.

Възможни сценарии

По-рано днес в парламента председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че ако във ВСС послушат призива и подадат оставки, Съветът ще продължи да действа до избирането на нов. За да стане това  трябва да бъдат направени промените в Закона за съдебната власт, които са съобразени с корекциите в Конституцията.

Според сега действащият ЗСВ, редът на действие за напускане на ВСС е описан в член 130, алинея 8 от основния закон.

Там е записано, че мандатът на изборен член на Съвета се прекратява при подаване на оставка, влязъл в сила съдебен акт за извършено престъпление, трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от една година, дисциплинарно освобождаване от длъжност или лишаване от право да упражнява юридическа професия или дейност. Изрично е указано, че ако някой се оттегли от ВСС, на негово място се избира друг от съответната квота – парламентарна или съдийска.

Най-безболезненият вариант ще бъде всички от Съвета да подадат оставка и да се тръгне към избор на нов на базата новите законови текстове. Никой все още не е коментирал какво ще се случи, ако част юристите се оттеглят, а друга се заинатят. В този случай на мястото на напусналите ще трябва да се избират нови квотни попълнения, което обаче да стане по сега действащите текстове, които скоро трябва да отпаднат.

Традиция

Преди няколко години именно Ясен Тодоров прогнозира неволно, че сегашният ВСС няма да изкара целия си мандат, ако се спазва традицията.

„Предсрочно си тръгва всеки нечетен състав на ВСС“, каза тогава Тодоров. И наистина пълен мандат са изкарали само вторият (1992-1997 г.), четвъртият (1998-2003 г.) и шестият (2007-2012 г.), а останалите са действали в периоди между няколко месеца (първият), две години (третият) и четири години (петият). Сегашният – седми, едва ли ще изкара докрай петте години.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.