Майкъл Блумбърг: Кралят на уволнените

Най-богатият от всички богаташи в Ню Йорк – Майкъл Блумбърг, за пореден път пусна слух, че обмисля дали да се кандидатира за президент на САЩ. След като през 2008-а и 2012 г. се отказа, този път бившият кмет (2002-2013) на световната столица на капитала има най-големи шансове за Белия дом, ако се включи в битката.

Ако един часовник спре, точно след денонощие пак ще показва точно време. След още едно денонощие отново ще е верен. После пак. И пак.

Така на всеки 4 години от 2008-а до сега, също като спрял политически часовник, 8-ият по богатство в САЩ и 16-и в света Майкъл Блумбърг ($36,5 млрд. според сп. “Форбс”) пуска мухата, че е инструктирал екипа си да изчисли дали има вероятност да спечели президентските избори като независим кандидат. Два пъти досега той реши да не мъти водата на демократите и републиканците и двата пъти победител стана Барак Обама.

Но на тазгодишните избори като че ли дойде моментът Блумбърг да си пробва силите. Перспективите са обещаващи – броени дни преди старта на 1 февруари на първичните пресявки на двете партии като фаворити за номинациите им се очертават популисти и хардлайнери. Републиканската битка е доминирана от скандалния Доналд Тръмп и от тексаския радикал Тед Круз. А на полето на демократите изненадващо изкласи социалистът Бърни Сандърс.

В тристранна битка със Сандърс и Тръмп или Сандърс и Круз Блумбърг може да напише нова страница в политическата история на САЩ – независим да спечели президентските избори. Не е изключено и да се намеси в дуела Тръмп-Хилъри, в случай че Клинтън затъне в съдебен процес за използването на частен имейл адрес за служебна кореспонденция, докато бе държавен секретар (2009-2013).

Блумбърг вече направи история през 2001 г., когато стана първият милиардер кмет на Ню Йорк. Тогава той спечели като кандидат на Републиканската партия, макар цял живот преди това да е бил демократ. През 2007 г. напусна републиканците, а две години по-късно спечели и трети мандат като независим.

“Аз съм самотен и хетеросексуален мултимилиардер, направо съм мокър сън”, шегува се Блумбърг за шансовете да се хареса на повечето избиратели. Истината е, че вероятно благодарение на богатството си, което го прави политически свободен, е еднакво недолюбван и харесван и от либералите, и от консерваторите.

Първите го виждат като шампион в битката за орязване правата за носене на огнестрелно оръжие и поддръжник на гей браковете и абортите. Вторите пък го подкрепят заради твърдите методи при драстичното намаляване на престъпността в Ню Йорк, както и за непоклатимата подкрепа за финансовия сектор.

За разлика от Тръмп, който е наследил бизнеса и богатството от баща си, Блумбърг (73 г.) е “самонаправил се” мултимилиардер. Синът на счетоводител в Бостън и внук на еврейски емигрант от Русия е завършил инженерство в университета “Джонс Хопкинс” и бизнес администрация в Харвард. Работи в “Саломон брадърс” от 1966 г., но е уволнен от банката 15 години по-късно. С компенсацията от $10 млн. основава настоящата си компания, която въвежда информационни борсови терминали и това го прави свръхбогат.

В началото на март, както обеща Блумбърг, ще се разбере дали ще участва в изборите, а на 8 ноември – дали ще стане и “самонаправил се” президент. Едва ли обаче ще си губи парите и времето, ако прецени, че може само да вземе гласове от едната партия и така да даде победата на другата.

Враг на пушачите

Майкъл Блумбърг е роден на 14 февруари 1942 г. в Бостън в еврейско семейство от средната класа. От 1993 г. е разведен, има две дъщери. Като кмет на Ню Йорк забранява пушенето на обществени места и се хвали, че е увеличил средната продължителност на живота в мегаполиса с 1,7 години, а примерът му е последван от цяла Западна Европа. В предизборните кампании за трите си кметски мандата похарчи поне по $75 млн. лични пари. Сега се готви да хвърли $1 млрд.

За него

Май вече няма да сме приятели

Познавам Майкъл много добре и с удоволствие бих се съревновавал с него, защото със сигурност ще спечеля. Той е на противоположни позиции от мен за огнестрелните оръжия, за абортите и за още много неща. Ще ми помогне, като привлече гласове от демократите. Приятел ми е отдавна, но изглежда вече няма да сме приятели. Майкъл иска да се кандидатира за президент от много години, но досега никога не бе дърпал спусъка.

Доналд Тръмп, фаворит за републиканската номинация за президент на САЩ

Ако се кандидатира, ще победим

С включването на още един милиардер в президентското състезание се доказва отколешната ми теза, че тази държава се отдалечава застрашително от демокрацията и върви към олигархично управление. Милиардерите контролират политическия ни живот, а САЩ не са създадени за това. Убеден съм, че ако Блумбърг наистина реши да участва, ние ще победим.

Бърни Сандърс, сенатор демократ от Върмонт, кандидат-президент

Ще му спестя усилието да участва във вота

Ако правилно разбирам намеренията му, той ще се кандидатира, ако аз не спечеля номинацията на Демократическата партия. Обещавам да дам всичко от себе си, за да победя в първичните избори, да се изправя срещу републиканците на 8 ноември и така да му спестя това усилие. Майкъл ми е много добър приятел, но няма да се наложи да се намесва.

Хилъри Клинтън, кандидат-президент, демократ

Най-великият кмет стъпва на ринга

Тръмп се превърна в много сериозен кандидат за президент и мисля, че е време още един милиардер – Блумбърг, да стъпи на ринга. Той е най-великият кмет. Това не значи, че ще гласувам за конкурента ми в медийния бизнес, той е просто приятел, на когото се възхищавам.

Рупърт Мърдок, медиен магнат

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи