Осъдиха за данъци жена с начално образование, изкарала 240 000 лв.

Жена с начално образование, заработила близо 240 000 лв. за 4 год., получи условна присъда от съда в Разград за данъчно престъпление.

Г.Х. е поредна, която застава пред съда за недекларирани данъци, като физическо лице. Тя е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 23 566,74 лв, пише в съдебното решение.

Жената, която била пенсионер по болест, не е подала декларации за придобити доходи през 2008г. в размер на 16 853 лв. През следващата е получила 10 136 лв. Рекордна в изкараните приходи била 2010г. Установено е, че по сметките й са постъпили почти 212 000 лв., докато в последната проверявана година е имала недеклариран доход от едва 205 лв.

"Годишната данъчна декларация се подава до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода", припомнят от съда.

За данъчното престъпление тя е наказана с лишаване от свобода от 18 месеца с изпитателен срок от 3 год.

Съдът не налага конфискация на имущество, но осъжда жената да плати 1480 лв. разноски по досъдебното производство срещу нея, както и към 660 лв. за преводачески услуги.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

По нея не става ясно какви са източниците на недекларираните доходи, но вероятно и в този случай се касае за парични преводи от чужденци, омайвани с обещания за любов по интернет и телефон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право