На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Старозагорка съди Здравната каса за отказано лечение в чужбина

Старозагорката Моника Михайлова съди Здравната каса заради отказано лечение в чужбина. Във вторник съдия Галина Динкова от Административен съд – Стара Загора даде ход на делото, а 32-годишната потърпевша се яви в инвалидна количка, защото все още се възстановява от операция.

Тя страда от рядкото заболяване киста на Таров и спешно е трябвало да бъде оперирана през лятото на 2015 г. От американска клиника в Кипър, правят жест и се съгласяват на разсрочено плащане. Докато държавата отказва да финансира операцията Моника и близките й събират нужните близо 40 хил. лв. чрез благотворителни кампании. Сега обаче старозагорката е решена да търси правата си в съда.

„Надявам се на справедливо решение, защото не всеки има шанс като моя да събере близо 37 хил. лв. за адекватно лечение. Чувствах се изоставена от страната си. Страдах ужасно, не можех да прегърна детето си от болка“, разказа Моника.

Тя е подала документи до Комисията за лечение в чужбина към Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), но получава мълчалив отказ към момента на интервенцията в Кипър. По-късно, когато вече се възстановява след успешната операция получава и писмен изречен отказ за лечение в чужбина.

Защитничката на Моника адвокат Христина Николова обяви, че ще искат от Административния съд да отмени като незаконосъобразни изричния и мълчалив отказ на НЗОК и преписката да се върне със задължителни указания на съда за съблюдаване на закона. Юристите на касата отговориха, че отказът е взет след взети мнения на двама републикански консултанти по неврохирургия. Единият от тях се усъмнил в диагнозата и препоръчал допълнителна консултация, а другият заявил, че диагнозата не изисква спешна операция, а и интервенцията може да бъде извършена в няколко клиники в България.

Защитата на Моника обаче настоява, че подобна интервенция не е имало възможност да бъде направена у нас, още повече, че никъде в становищата на специалистите не е посочено в кои точно лечебни заведения могат да извършат операцията. Моника се оплака и от дългото бавене на решението на касата, през което време тя е изпитвала непоносими болки и не е можела да се грижи за 11-годишната си дъщеря.

Операцията за щастие е минала успешно и Моника се чувства добре, но все още има да доплаща около 12 500 евро.

Старозагорският административен съд ще се произнесе по казуса в едномесечен срок.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.