МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

Задържаха под стража дилър, заловен в казино

“Изворите” с трите моми в Котел – сред първенците в онлайн фотоконкурс

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Легионерът от Орешник остава в ареста

Старозагорка съди Здравната каса за отказано лечение в чужбина

Старозагорката Моника Михайлова съди Здравната каса заради отказано лечение в чужбина. Във вторник съдия Галина Динкова от Административен съд – Стара Загора даде ход на делото, а 32-годишната потърпевша се яви в инвалидна количка, защото все още се възстановява от операция.

Тя страда от рядкото заболяване киста на Таров и спешно е трябвало да бъде оперирана през лятото на 2015 г. От американска клиника в Кипър, правят жест и се съгласяват на разсрочено плащане. Докато държавата отказва да финансира операцията Моника и близките й събират нужните близо 40 хил. лв. чрез благотворителни кампании. Сега обаче старозагорката е решена да търси правата си в съда.

“Надявам се на справедливо решение, защото не всеки има шанс като моя да събере близо 37 хил. лв. за адекватно лечение. Чувствах се изоставена от страната си. Страдах ужасно, не можех да прегърна детето си от болка”, разказа Моника.

Тя е подала документи до Комисията за лечение в чужбина към Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), но получава мълчалив отказ към момента на интервенцията в Кипър. По-късно, когато вече се възстановява след успешната операция получава и писмен изречен отказ за лечение в чужбина.

Защитничката на Моника адвокат Христина Николова обяви, че ще искат от Административния съд да отмени като незаконосъобразни изричния и мълчалив отказ на НЗОК и преписката да се върне със задължителни указания на съда за съблюдаване на закона. Юристите на касата отговориха, че отказът е взет след взети мнения на двама републикански консултанти по неврохирургия. Единият от тях се усъмнил в диагнозата и препоръчал допълнителна консултация, а другият заявил, че диагнозата не изисква спешна операция, а и интервенцията може да бъде извършена в няколко клиники в България.

Защитата на Моника обаче настоява, че подобна интервенция не е имало възможност да бъде направена у нас, още повече, че никъде в становищата на специалистите не е посочено в кои точно лечебни заведения могат да извършат операцията. Моника се оплака и от дългото бавене на решението на касата, през което време тя е изпитвала непоносими болки и не е можела да се грижи за 11-годишната си дъщеря.

Операцията за щастие е минала успешно и Моника се чувства добре, но все още има да доплаща около 12 500 евро.

Старозагорският административен съд ще се произнесе по казуса в едномесечен срок.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.