ВСС към ГЕРБ и РБ: Оставката ни не е във ваш интерес

Членовете на Висшия съдебен съвет отговориха с декларация на призива на ГЕРБ и Реформаторския блок кадровиците да подадат колективно оставки и да се тръгне към избор на нов орган.

Позицията бе приета на днешното редовно заседание на Съвета. В нея се казва, че „ВСС категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и група намеса в съдебната власт. Настоящия състав на Висшия съдебен съвет е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още които започнаха през 2012 година и въпреки, които е постигнат напредък и подобряване дейността на съдебната власт. Като припознаем своята отговорност, считаме че констатациите и препоръките в публикувания доклад на Европейската комисия, следват да се разглеждат единствено тяхната цялост.“.

Документът бе подложен на явно гласуване след предложение на главния прокурор Сотир Цацаров и беше приет с 19 гласа „за“ срещу един „против“.

В декларацията пише още:

"...чрез поделянето на отговорността между институциите от всички власти, може да се осъществи реален напредък, установяване върховенството в закона и повишаване доверието към всички органи в държавната власт.

Не приемаме за сериозни мотивите, че с "междуличностни конфликти", членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите си, поверени им от институциите и от законите на страната. ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните позиции, членовете да изразяват лични позиции по въпроси свързани с работата на съдебната власт.

Предсрочно прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста с настоящите промени в закона за съдебната власт не само няма да доведе до работа на органите на съдебната власт, но крие и рискове от задълбочаване на проблемите и допълнително напрежение в системата, която не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена партия.

Настояваме за конструктивен диалог и съвместни усилия за провеждане работата на ВСС в синхрон за промените в конституцията и за настоящите промени в закона за съдебната власт".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право