Сидеров: Кой отърва Джамбазки от затвора? Каракачанов, премиерът, МВР шефът или главният мюфтия?

София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Автобус на градския транспорт в Ямбол пропадна в дупка

Марк Жирардели: Без втора кабинка ще изпаднем в застой

Пресушават Ниагарския водопад

Американската част на Ниагарския водопад може да пресъхне. Причината обаче не е природен катаклизъм, а одобрено ново предложение на Службата за парковете в щата Ню Йорк, пише Discovery News, цитирани от „Фокус“.

По-рано този месец институцията обяви плановете си да спре временно водата на Американския водопад и Брайдъл Вейл, за да подмени няколко амортизирали моста, които свързват различни части на щатския парк.

Вековни съоръжения

Бетонните мостове на възраст над едно столетие пресичат река Ниагара, осигурявайки пешеходен достъп до острова Гоут. От изграждането им през 1900 година досега съоръженията са се износили. През 2004 година те бяха затворени и властите разпоредиха изграждането на два временни моста над остарелите бетонни конструкции.

Нов доклад за въздействието на околната среда посочва, че състоянието на съоръженията не позволява да бъдат рехабилитирани и те трябва да се подменят. Официални представители обясняват, че новите трябва да се изградят „на сухо“, за да е сигурно, че новите основи са здраво закрепени към речното легло, както и за да се улесни отстраняването на старите мостове след разрушаването им.

Спират водите с насип

Макар че „спирането“ на водопадите изглежда като херкулесовска задача, всъщност над 80 процента от река Ниагара тече през канадския водопад Хорсшу (Конска подкова). Водата ще бъде насочена с насип, така че цялата река да преминава през Хорсшу, а по-малките Американски водопад и Брайдъл Вейл ще останат сухи.

Очаква се изграждането на новите мостове да отнеме две години, но водопадите ще бъдат спрени за по-малко от шест месеца.

За последен път американската страна на Ниагарския водопад е била пресушена през 1969 година, когато инженерни подразделения на армията на САЩ са извършили геоложко проучване, за да изследват ерозията на природната забележителност. Интересно е, че сухите Американски водопади са се превърнали в забележителност сами по себе си и са били посетени от 89790 души само за един уикенд.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.