Калоян Паргов: Бюджетът на София няма програмен характер и не защитава интересите на гражданите

Социалистите в общинския съвет няма да подкрепят бюджета за т.г. на София, тъй като той няма програмен характер и не защитава интересите на гражданите. Това заяви председателят на групата на БСП Лява България в СОС и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов. Гласуването в градския парламент е утре.

„Предложеният бюджет от ГЕРБ за 2016 г. е копи-пейст на миналогодишния - едно и също планиране, едни и същи обекти. В приходната част на бюджет 2016 г. виждаме намаляващи дивиденти и неефективно управление на общинската собственост", коментира Калоян Паргов. И допълни: "Ние вече направихме предложение за приоритети в бюджета на София, с което искаме да направим така, че софиянци да живеят малко по-добре. Ние считаме, че има неизползвани резервите в приходната част и лошо разпределението на средствата в разходната част на бюджета“.

Основният приоритет според съветниците от БСП Лява България е благоустройството.

"Става въпрос за ремонт на вътрешнокварталните улици, междублоковите пространства и тяхното облагородяване. 25 години общината е длъжник на всички хората в „Люлин“, „Овча купел“, „Надежда“, „Връбница“, „Хаджи Димитър“ и други квартали. Там общинска фирма не е стъпвала от години. Улиците са като швейцарско сирене, с асфалт полаган през 70-те и 80-ге години на миналия век", коментира Паргов.

„Друг важен приоритет е сигурността. Предложихме да има заместник-кмет по сигурността, но госпожа Фандъкова се е запънала като магаре на мост. Ние считаме, че има нужда от заместник-кмет, който да осъществи контрола и взаимовръзката с всички правоохранителни органи. Той трябва да има тясна специализация в антитероризма и борбата с противообществените прояви, масовите безредици и т.н. Затова в сектора сигурност са нужни инвестиции, а не 1-2 патрулки да обикалят булевард „Мария Луиза“ и квартал „Овча купел“. СО трябва да реши проблема със сигурността като довърши на 100% видеонаблюдението. И то ударно. Съвместно с МВР трябва да бъде дадена възможност на етажните собствености да поставят камери, които да са свързвани със сървърите на РПУ-тата. Така патрулките, вместо да харчат пари за бензин и да се разхождат като „Ну погоди“ из кварталите, да се отзовават на конкретни сигнали“, каза още той.

Председателят на групата на БСП Лява България в СОС коментира и огромния демографски проблем. С него е свързан третият приоритет на представителите на левицата – грижата за подрастващите. Тя включва образование, здравеопазване и спорт.„Затова акцентираме върху условията в столичните училища, физкултурните салони, обезопасяване на спортните площадки в училищните дворове. Лекарските кабинети в училищата са с оборудване от времето на нашите родители, няма и училищни лекари. Здравеопазването е издънка №1 на това управление. И, разбира се, спорта. След като на София й предстои да бъде спортна столица, няма да отделят една 1,9 милиона от бюджета, а поне10 милиона. Защото няма как една нация да бъде здрава и способна без грижата за подрастващите", категоричен Паргов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика