Нови туристически специалности в кюстендилските училища

Нови специалности - напълно туристически, въвеждат гимназии в Кюстендил и региона, стана ясно при обсъждането на държавния план-прием в областта за учебната 2016/2017 година, казаха от инспектората по образование вчера.

Така след 7 клас в гимназията по туризъм и мениджмънт ще се записват в специалността "туристическа анимация", която ще готви експерти по организация на свободното време, атракции и разнообразяване на посетителите в хотели, по туристически комплекси и бази и т.н.

В същото школо, но след 8 клас, въвеждат "извършване на термални процедури в балнеологични и други центрове", което си и чиста рехабалитация, извършване на балнеопроцудери и др. Подобни специалности ще има и в гимназията в курорта Сапарева баня. Очевидно приемът за догодина се базира на приоритетите на общинската администрация, наскоро кметът Петър Паунов обяви, че Кюстендил ще залага на туризъм и балнеология.

Само в една паралелка ще учат за митничари - в гимназията по икономика в областния град. Ще опитат да я въведат и в ПГ "Акад. Сергей Корольов"в Дупница, там новата професия е формулирана като "оперативно счетоводство". М.г. в тази гимназия опитът да учат митничарство се провалил.

Коментари

Задължително поле