Руски газ може да захранва хъб „Балкан”

Българската страна е дискутирала с руските си партньори концепцията за газов разпределителен център "Балкан". Руският природен газ се разглежда като един от източниците за доставки към него. Това са дискутирали участниците в Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество, която заседава днес, съобщиха от енергийното министерство.

По време на разговорите руската страна е информирана за актуалния статус на проекта и за създадената през декември 2015 г. съвместна работна група между ГД "Енергетика" на ЕК и българското правителство, свързана с реализацията на този проект.

В официалната информация се посочва, че Руската федерация е важен енергиен партньор за България, основен доставчик на петрол, природен газ и ядрено гориво, както и ключов партньор в процеса по модернизация на АЕЦ "Козлодуй". България продължава да бъде важна за транзита на руски природен газ за Турция, Гърция и Македония. Двете страни декларират интерес и готовност да развият взаимноизгодните отношения в областта на газовия отрасъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес