Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

Ипотеките без такса за предсрочно погасяване (обзор)

Всички ипотечни кредити ще могат да се погасяват предсрочно без такса, ако потребителят е платил 12 месечни вноски. Това предвижда проект на нов закон за кредитите за недвижими имоти, който правителството одобри вчера. Подобна възможност е регламентирана и в сегашното законодателство, но тя не важи за заеми над 147 000 лв.

Според проекта на новия закон, ако кредитът бъде изплатен преди първата година, кредиторите ще имат право на обезщетение до 1% от предсрочно погасената сума. Таксата може да е по-голяма само ако банката успее да докаже, че загубите й от преждевременното изплащане на заема надхвърлят тази стойност.

С новия закон се въвеждат европейски изисквания, чиято цел е да се постигне по-високо ниво на защита на потребителите, кредиторите и кредитните посредници, пише в мотивите на подготвения от Министерството на финансите проекта.
Банките ще приемат правила за работа с потребители със затруднения при плащането на ипотеките и ще разработят ранни показатели за евентуални рискове. Кредиторите ще информира своевременно клиентите за броя на просрочените или частично погасените плащания, общия размер на дължимата сума, както и за размера на обезщетението за забавянето.

Преди да се стигне до принудително изпълнение, кредиторът и потребителят ще могат да уговорят пълно или частично рефинансиране, промяна на сроковете и условията. След като получат проекта на договора, клиентите ще разполагат с най-малко 14 дни да решат дали да го подпишат. В контракта трябва да има подробна информация за лихвата, размера на кредита, годишния процент на разходите и общата сума, която потребителят дължи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.