Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

БСП София: Демонстрираните намерения на ГЕРБ и на кмета Фандъкова за промяна в стила и начина на работа, остават само предизборни обещания

Оправдаха прокурор, бил невменяем

Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Ипотеките без такса за предсрочно погасяване (обзор)

Всички ипотечни кредити ще могат да се погасяват предсрочно без такса, ако потребителят е платил 12 месечни вноски. Това предвижда проект на нов закон за кредитите за недвижими имоти, който правителството одобри вчера. Подобна възможност е регламентирана и в сегашното законодателство, но тя не важи за заеми над 147 000 лв.

Според проекта на новия закон, ако кредитът бъде изплатен преди първата година, кредиторите ще имат право на обезщетение до 1% от предсрочно погасената сума. Таксата може да е по-голяма само ако банката успее да докаже, че загубите й от преждевременното изплащане на заема надхвърлят тази стойност.

С новия закон се въвеждат европейски изисквания, чиято цел е да се постигне по-високо ниво на защита на потребителите, кредиторите и кредитните посредници, пише в мотивите на подготвения от Министерството на финансите проекта.
Банките ще приемат правила за работа с потребители със затруднения при плащането на ипотеките и ще разработят ранни показатели за евентуални рискове. Кредиторите ще информира своевременно клиентите за броя на просрочените или частично погасените плащания, общия размер на дължимата сума, както и за размера на обезщетението за забавянето.

Преди да се стигне до принудително изпълнение, кредиторът и потребителят ще могат да уговорят пълно или частично рефинансиране, промяна на сроковете и условията. След като получат проекта на договора, клиентите ще разполагат с най-малко 14 дни да решат дали да го подпишат. В контракта трябва да има подробна информация за лихвата, размера на кредита, годишния процент на разходите и общата сума, която потребителят дължи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.