Мая Манолова дава на съд такса “сградна инсталация”

Изготвила съм искане до ВКС за тълкувателно решение по отношение на приложимостта на такса „сградна инсталация”. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова по време на брифинг в Народното събрание.
По думите й, продължава наплива на жалби в институцията. „Те са два пъти повече от стандартното през миналите години. Средно по 50 жалби на ден и средно по 20 души идват в институцията.”, заяви Манолова.

Тя обясни, че на 16 февруари ще бъде организирана кръгла маса по проблемите на Софийската топлофикация.

Омбудсманът вече се е срещнал с ръководството на парламентарната комисия по енергетика. „Мисля, че има разбираме, че трябва да сложим спирачки на Топлофикация София”, заяви още Манолова.

Тя припомни приоритетите си за 2016 година - правата на децата, децата в институциите, децата на разведени родители, децата с увреждания, децата в риск, в конфликт със закона. „Вторият приоритет са застрашените от социално изключване български граждани. Започнала съм акция за създаване на кризисни центрове и домове за временно настаняване във всеки областен център”, каза тя.

Според Манолова третият й приоритет е битката на българските граждани срещу монополите. Във връзка с това дали институцията ще бъде ангажирана с съдебната система Манолова посочи, че очакванията и толеранса към бившия омбудсман Константин Пенчев са различни от очакванията, които има към нея. „Давам си сметка, че българските граждани много внимателно следят безпристрастността, обективността и липсата на политически коментари в моето поведение. Няма как в тази абсолютно политизирана ситуация омбудсманът да изрази, своето становище, още повече по оценките на кадри в различните институции. През първите 3 месеца не съм правила политически коментари и смятам да продължа и в следващия период”, допълни Мая Манолова.

Междувременно единодушно и без дебати парламентът избра за заместник-омбудсман Диана Ковачева, бивш министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов. "За" кандидатурата на Ковачева гласуваха 159 народни представители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес