Онкоболни от Гюргево могат да се лекуват в Русе

Онкоболни от Гюргево ще могат да се лекуват в Русе, съобщиха от областната управа. Освен с достъп на пациенти до медицински услуги, Комплексният онкологичен център /КОЦ/ в Русе и Окръжната болница в Гюргево ще разширят сътрудничеството си с обмен на добри практики и консултантски услуги.

В румънския град оттатък Дунава има един действащ онкологичен кабинет. Окръжната болница там е малка и пациентите трябва да пътуват 60 км до Букурещ.
КОЦ е сред най-модерните в страната след основната реконструкция на сградния фонд и оборудването с над 6,7 млн.лв. по ОП "Регионално развитие". Той е с междуобластен статут и от качествено лечение се възползват пациенти от други градове.

Румънки отвъд Дунава също чакат да раждат в Русе и да се облечи процедурата за по-бързо плащане. Областната управа на Русе и окръжната префектура на Гюргево са готови да съдействат, ако се промени законодателството и здравните каси на България и Румъния облекчат процедурите с клиничните пътеки.
Засега в МБАЛ - Русе чуждестранен гражданин може да получи само спешна помощ по европейска здравна карта. Ако румънка я хванат родилните болки в Русе, акушер-гинеколозите ще й помогнат, но за раждането тя трябва да си плати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони