Оптимизмът на бизнеса се завръща през януари

Бизнес климатът се повишава през януари след два месеца спад, показват данните на НСИ.

Общият показател на бизнес климата се увеличава с 0,6 пункта през първия месец на годината, след като се понижи с 0,7 пункта през декември и с 0,5 пункта през ноември.

Най-силен ръст отбелязва бизнес климатът в сектора на услугите – 3,9 пункта, следван от строителството – 3 пункта. След празниците настроенията в търговията на дребно рязко се влошават и показателят спада с 3,4 пункта. В промишлеността настроенията на мениджърите остават без промяна.

Очакванията в услугите са по-благоприятни за състоянието на предприятията очакваното търсене.

В строителния сектор се увеличава оптимизмът за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-благоприятни са и прогнозите за активността през следващите три месеца.

Производственият график в сектора е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано – 5,3 месеца при 4,4 към края на октомври 2015 г. Повече оптимизъм изразяват мениджърите и за новите поръчки през следващите шест месеца.

В търговията на дребно очакванията са резервирани по отношение обема на продажбите и поръчките към доставчиците за следващите три месеца. Негативно влияние оказва недостатъчното търсене.

Коментари

Задължително поле