На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Планински спасители: Попаднете ли в лавина, движете се плавно, все едно плувате

Попадне ли човек в лавина, ако може трябва да се освободи от ски, от раници, от щеки, както и да извършва плавни движения, все едно плува, за да се задържи отгоре върху снежната маса. Това обясниха планинските спасители от БЧК, след като днес демонстрираха спасяване на затрупан човек.

„Най-важното, което трябва да се знае е информацията, която дава ПСС към БЧК за лавиноопасна обстановка в планините, както е в момента”, коментира Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета, инструктор и водач на спасително куче, предаде „Фокус“.

Ако все пак лавината падне, много важна е другарската помощ. По думите на Цветков статистиката показва, че най-много извадени от лавина са от техните другари, които са били с тях.

Витоша става много опасна, когато времето се развали

„Хората, когато тръгват към Витоша, трябва добре да се подготвят и да знаят къде отиват. Витоша е много различна. Днес с това хубаво време е една, ако завали сняг и падне мъгла става съвсем различна”, допълни той. „Когато говорим за високите части на планините и туризъм, основното е предварителната подготовка и запознаването с маршрута”, коментира още директорът на ПСС към БЧК Радко Марков.

По думите му, високите планини като Рила и Пирин, както и Стара планина, са най- опасни и ходенето при зимни условия трябва да се прави от добре подготвени туристи.

„Това са елементарни неща, които всички знаят, но гледат с пренебрежение на тях, не ги спазват и така се стига до ситуации, в които ние трябва да действаме”, посочи той. Във връзка с инцидента на Витоша, Радко Марков коментира, че ако младежите са се движили по маркирания път е нямало да се стигне до такава ситуация. „От началото на годината имаме 15 акции във високите части на планините”, каза още директорът на ПСС, като най- много от акциите са извършени на Банско и на Витоша.

Без куче спасител са загубени

Спасителното куче за 20 минути претърсва толкова разстояние, колкото 20 човека за 4-5 часа. Това разказа още Сергей Цветков след демострацията на БЧК.
„Попадналият в лавина човек може да бъде на 2-3 метра дълбочина”, посочи той и поясни, че в такава ситуация спасителното куче маркира мястото, неговият водач сондира, за да помогне на кучето да усети по-добре миризмата, а след това се извикват т.нар лопатари, които изкопават пострадалия.

Можем да сме причина за лавина

Лавините могат да падат през деня, през нощта, но и ние можем да сме причината, обясни Стоян Стоянов, който също е инструктор и водач на спасително куче,.
„Действително лавините, когато, както днес е топло времето, падат между 12 и 14 часа, но това са общи понятия”, допълни той.

Във връзка с инцидента на Витоша, при който в лавина загинаха двама души, Стоян Стоянов каза, че те са загинали през нощта, което е пример, че не може се вярва само на общите понятия за лавините, които се изказват в медиите. „Спасителната служба към БЧК е тази, която изнесена горе в планината, виждат каква е обстановката и я съобщава”, заяви той. По думите му, хората трябва да се научат да се съобразяват със съобщеното от ПСС, защото в планинската служба работят професионалисти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.