Планински спасители: Попаднете ли в лавина, движете се плавно, все едно плувате

Попадне ли човек в лавина, ако може трябва да се освободи от ски, от раници, от щеки, както и да извършва плавни движения, все едно плува, за да се задържи отгоре върху снежната маса. Това обясниха планинските спасители от БЧК, след като днес демонстрираха спасяване на затрупан човек.

„Най-важното, което трябва да се знае е информацията, която дава ПСС към БЧК за лавиноопасна обстановка в планините, както е в момента”, коментира Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета, инструктор и водач на спасително куче, предаде „Фокус“.

Ако все пак лавината падне, много важна е другарската помощ. По думите на Цветков статистиката показва, че най-много извадени от лавина са от техните другари, които са били с тях.

Витоша става много опасна, когато времето се развали

„Хората, когато тръгват към Витоша, трябва добре да се подготвят и да знаят къде отиват. Витоша е много различна. Днес с това хубаво време е една, ако завали сняг и падне мъгла става съвсем различна”, допълни той. „Когато говорим за високите части на планините и туризъм, основното е предварителната подготовка и запознаването с маршрута”, коментира още директорът на ПСС към БЧК Радко Марков.

По думите му, високите планини като Рила и Пирин, както и Стара планина, са най- опасни и ходенето при зимни условия трябва да се прави от добре подготвени туристи.

„Това са елементарни неща, които всички знаят, но гледат с пренебрежение на тях, не ги спазват и така се стига до ситуации, в които ние трябва да действаме”, посочи той. Във връзка с инцидента на Витоша, Радко Марков коментира, че ако младежите са се движили по маркирания път е нямало да се стигне до такава ситуация. „От началото на годината имаме 15 акции във високите части на планините”, каза още директорът на ПСС, като най- много от акциите са извършени на Банско и на Витоша.

Без куче спасител са загубени

Спасителното куче за 20 минути претърсва толкова разстояние, колкото 20 човека за 4-5 часа. Това разказа още Сергей Цветков след демострацията на БЧК.
„Попадналият в лавина човек може да бъде на 2-3 метра дълбочина”, посочи той и поясни, че в такава ситуация спасителното куче маркира мястото, неговият водач сондира, за да помогне на кучето да усети по-добре миризмата, а след това се извикват т.нар лопатари, които изкопават пострадалия.

Можем да сме причина за лавина

Лавините могат да падат през деня, през нощта, но и ние можем да сме причината, обясни Стоян Стоянов, който също е инструктор и водач на спасително куче,.
„Действително лавините, когато, както днес е топло времето, падат между 12 и 14 часа, но това са общи понятия”, допълни той.

Във връзка с инцидента на Витоша, при който в лавина загинаха двама души, Стоян Стоянов каза, че те са загинали през нощта, което е пример, че не може се вярва само на общите понятия за лавините, които се изказват в медиите. „Спасителната служба към БЧК е тази, която изнесена горе в планината, виждат каква е обстановката и я съобщава”, заяви той. По думите му, хората трябва да се научат да се съобразяват със съобщеното от ПСС, защото в планинската служба работят професионалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини