Образователният министър ще наказва за гафа с новите учебни програми

Обмислят се кадрови промени в Министерството на образованието и науката заради новите учебни програми, които предизвикаха обществено недоволство. МОН вече има и предложения в тази насока като на заседание на политическия кабинет в понеделник ще бъде взето колективно решение кой за какво поема политическа отговорност. Това заяви днес просветният министър Тодор Танев след срещата му с ПГ на Патриотичния фронт в Народното събрание.

От думите на министъра не стана ясно дали ще си отиде началникът на политическия му кабинет Мюйессер Солак, но уточни, че на този етап става дума за малки промени, главно в най-близкото му обкръжение, което няма да засегне обаче заместничката му Ваня Кастрева. "Зам.-министрите се назначават и освобождават от премиера, а не от министъра", поясни той. По думите на Танев законовият срокът за публичното обсъждане на проекта на министерството за учебните планове 2-6 клас е 1 месец, но, ако той се окаже недостатъчен, може да бъде удължен със седмица или две.

„Аз не подкрепям промените, които бяха направени в българската национална идентичност под давление на политически събития. Искам да възстановим всичко, което знаем, особено за Възраждането, и да не го разглеждаме ретроградно, като минало, като Златен век, който сме пропуснали, да го пратим в бъдещето. Възраждането е и минало, и бъдеще", заяви министър Танев. Той обясни, че терминът „съвместно съжителство" го има само на едно място в едно изречение, в което става дума за битови отношение и не е заложено в цялата учебна програма. „Моето мнение е, че става дума за робство", изтъкна все пак той. Танев подчерта, че историците още нямат становище относно как точно трябва да се определя периода, но според него той е „турско или османско владичество". „Поемам на ръчно управление въпроса, имам един месец", каза още Танев.

Коментари

Задължително поле