Сградите на РЗИ в Русе могат да затрупат служители

Сградите на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Русе са в плачевно състояние и всеки момент може да се случи инцидент с работещите в тях служители, алармира директорът й д-р Маргарита Николова. Лекари и санитарни инспектори обитават от 30 г. бараки на бул. "Придунавски". Освен администрацията, в тях се помещава лабораторията на отдел "Радиационен контрол".

Покривът тече от топящия се сняг, а мазилката на таваните пада. Хората работят при температура около нулата и събират с кофи и легени течащата вода, които се стичат по компютри и скъпа апаратура. Заради навлажнените елинсталации може да стане късо съединение и да избунепожар.

В другата сграда на РЗИ на ул. "Байкал" № 12 са част от отделите на здравната инспекция, а останалите са приютени на послединя етаж на ДКЦ 1. РЗИ има и помещения на бул. "Скобелев", които също плачат за ремонт. В лабораториите на "Медицински изследвания" и "Санитарна микробиология" персоналът се топли на акумулиращи печки, въпреки старите елинсталации.

Частичните ремонти само увеличават разходите на РЗИ. "Министерството на здравеопазването в лицето на министър Петър Москов трябва да вземе спешни мерки преди да се е случило непоправимото", обясни д-р Николова. М.г. не са предоставени никакви средства. Досега в недовършената сграда на бившата военна болница, където трябва да се пренесе РЗИ, са инвестирани 3,5 млн. лв. Ремонттът продължава вече 8 г. Нужни са още 1,5 млн. лв., за да се боядиса и достави ново оборудване

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони