Молебен за спечеленото дело срещу Мюфтийството ще правят в Дупница

Благодарствен молебен и водосвет по повод спечелените дела срещу Главното мюфтийство ще правят в Дупница, каза архиерейският наместник на града отец Георги Паликарски, когато научи вчера след обяд за решението на ВКС.

Дупничани си запазват бившата джамия, превърната след това в конак, а от десетилетия е арт център с изложбена зала. "Под тая джамия е имало християнски храм в чест на Св.Харалампий. На 10 февруари палим свещи, правим ритуал с мед и всичко по канона. Сбава на бога, спечелихме!", радва се отецът. "Правдата възтържествува", възкликна и кметът на Дупница инж. Методи Чимев /ГЕРБ/.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов /Дясна коалиция/ прекъсна заседанието на минипарламента в четвъртък след обяд, за да съобщи голямата новина за спечеления дълъг съдебен спор с Мюфтийството.

Залата аплодира вестта в знак на радост. Минути преди това на Паунов се обадил да си честитят кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Кюстендилци, карловци, дупничани водиха епична битка срещу претенциите на Мюсюлманското вероизповедание да вземе имоти в трите града - джамии, които са паметници на културата, не са действащи, в тях не се правят служби. Паунов оглавяваше многолюдни шествия на съгражданите си пред Съдебната палата в София, докато вървеха делата по "казуса".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони