Шест партии подкрепиха бюджета на София, БСП и АБВ останаха в опозиция

Безпрецедентно мнозинство от 47 съветници одобри бюджета на София за т.г., разходната част на който е 1,266 млрд. лв. - сума, която е с милиони по-малка от предишни години заради липсата на еврофинансиране.

Гласуването на общинския бюджет за 2016 г. „формира“ коалиция от шест формации – заедно с ГЕРБ „за“ бяха Реформаторският блок, групата на Патриоти за София, в която влизат ВМРО и „Атака“, както и съветниците от „Движение 21“ и „Зелените“ (б.а. - двете партии са част от група „Пет“). „Против“ гласуваха единствено общинарите от БСП и коалиция на АБВ и Българските социалдемократи - „Сердика“, или общо 10 души. Общинарите от „Глас народен“ Светльо Виков и Венци Мицов „се цепнаха“ от група „Пет“ и се въздържаха.

В предишния мандат бюджетът не събираше такава подкрепа, тъй като поне 15 души, колкото наброяваше групата на социалистите, гласуваха „против“.
„Бюджетът няма да изненада никого и това е неговото достойнство“, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Капиталовата програма е 421 млн. лв., от които 195 млн. еврофинансиране – пари, които ще отидат за прокарването на първата част от третия лъч на метрото. За първа година сумата за текущи ремонти, в които влизат и парите за кърпене на дупки, е значително увеличена – на 34 млн. лв. Поне 10 млн. от тях обаче ще идат за ремонти в кварталите.

Критиките на БСП бяха, че е „постна пица“ с лоша структура, а на АБВ – че няма достатъчно пари за спорт, култура и сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини