"Научи се да караш ски" стартира за осми път

Проектът "Научи се да караш ски" стартира за осми пореден път на Витоша. Програмата е съвместна между БФ-ски, Спортното министерство, МОН и ще обхване София-град, София-област, Смолян, Благоевград, Пловдив, Плевен и Кюстендил. Първите обучени деца бяха наградени от министър Красен Кралев, шефа на ските Цеко Минев и генсека на БОК Белчо Горанов.
"Целта е максимално повече деца да се включат и да бъдат спечелени за магията на белите спортове“, заяви Минев.


"Няма как да не сме доволни от резултатите в програмата - каза Кралев. - Над 20 000 деца са обучени през последните 7 години, повечето от тях са продължили да практикуват този спорт.“
Радослав Пеев от "Витоша ски" показа на медиите протокол, с който Държавната агенция за метрологичен и технически контрол удостоверява за приключилата проверка на Симеоновския лифт и потвърждава, че той е в пълна изправност. Направени са 10 теста на затварящия механизъм на кабинка 111, от която през миналата седмица при инцидент, който още се разследва, падна дете. Проверени са всички функциониращи кабинки от лифта и не са установени неизправности. "Искам да уверя родителите, че лифтът е изправен и ще обезпечи програмата и този сезон“, каза Пеев. В кабинките децата ще се водят с преподавател или инструктор по ски.
Тази година през програмата ще преминат 3830 деца. Те ще се обучават на Витоша, Пампорово, Боровец, Парк Родопи, Банско, Беклемето и Осогово.

Симеоновският лифт е в пълна изправност

Проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол на Симеоновския лифт е приключила с категоричното заключение, че съоръжението е в пълна техническа изправност, съобщиха от „Витоша ски“ АД. Последните инспекции са преминали на 27 януари, като са извършени 10 последователни изпитания на затварящия механизъм в кабина 111. Установено е, че той се заключва нормално и при всички заключвания палецът заема нормалното си положение. Проверяващите са извършили и изпитания с упражняване на натиск върху крилата на вратата, като тя е останала затворена. Освен кабина 111 са проверени и всички други функциониращи кабини, като не са открити неизправности. Дадено е разрешение те да бъдат отново пуснати в експлоатация.


От „Витоша ски“ АД заявиха, че ще продължат да поддържат работещите съоръжения в природен парк Витоша в пълна техническа изправност, като същевременно апелират всички посетители да спазват инструкциите за безопасност при тяхната експлоатация. От „Витоша ски“ изразяват отново тревогата си от станалия инцидент и очакват „компетентните органи да завършат своята работа и да изяснят случая докрай“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт