Константин Попов: Усмихнатият генерал

Днес е трудно да се пише положително за генералите, които в историята ни винаги са били олицетворение на победата, честта и достойнството. Сега имената на генералите най-често се свързват със скандали – за купуване на оръжие за милиони, което се е оказало ненужно, или заради кариерни хватки в катеренето по йерархичната стълба.

След броени дни армията ни ще има нов началник – ген.-лейтенант Константин Попов. За съжаление той идва на този пост след пореден кадрови скандал в армията. Министърът на отбраната Николай Ненчев твърдо отказа да предложи за четвърта звезда сегашния началник – вицеадмирал Румен Николов. На 9 февруари той навършва 59 г. – пределна възраст за званието си и трябва да си тръгне две години по-рано от края на мандата. Това е прецедент и сериозна намеса на политическото ръководство в армията. Още по-жалко е, че всички генерали бяха привикани в канцеларията на началника на кабинета на министъра Валерия Кардашевска, за да подпишат протокол, че са съгласни вицеадмирълът да си тръгне. Нито един от тях не е казал, че не е съгласен с политическия натиск в системата.

Едно от положителните качества на ген.-лейтенант Константин Попов е, че може и да не тръгне към теб с ляв крак, но със сигурност върху лицето му ще има усмивка. Дали е поза може да кажат най-близките му. Като български офицер усмивката му винаги става по-широка в компанията на дами.

Близките му разказват, че е израснал на пъпа на София – на столичния бул. „Витоша“. Завършва 127-о училище „Ив. Денкоглу" и елитната 22-а гимназия до НДК. Абсолютно всички ученици от класа били приети във висши училища, но само той е избрал военната професия. През 1979 г. отива да учи във Военновъздушното училище.

Семейството му е класика - съпруга Лили, дъщерята Роза и близнаците Калоян и Веселин. Единият му дядо е роден в Истанбул, а другият - в Серес, но в началото на миналия век се преселват в София. Пред приятели разказва, че със съпругата си се е запознал през 1989 г. на сватбата на свой колега, който се женел за студентка от УНСС. Пилотът поканил на тържеството целия си випуск, а девойката - всички колежки от курса в Икономическия. И след това се нароили военно-икономически семейства.

Има един порок, който го мъчи и не може да се пребори с него. Обича да пуши, ама както си трябва. Постоянно в мислите му е как и кога да запали последната цигара.

Генералът има над 1200 часа във въздуха, повечето от които зад щурвала на боен самолет МиГ-21. Освен него е управлявал МиГ-15, МиГ-17, МиГ-29, както и чешките "Злин" и Л-29. Лично е изпробвал възможностите на американските Ф-15 и Ф-16, на британския "Ягуар", на шведския „Грипен" и на „Юрофайтер", рожба на 4 държави от Европа.

Тази пролет ще бъде едно от първите изпитания на ген.-лейтенант Попов. Той ще трябва да даде своето мнение за избор на нов изтребител за армията. Експертизата на военните ще оформи предложението, което кабинетът и парламентът ще гласуват. В момента ген. Попов е на посещение в САЩ. Твърдят, че е отишъл да види как върви офертата с „консервираните“ американски F-16.

Първият самостоятелен полет на Попов е през лятото на 1978 г. В монтанския аероклуб младежи, все бъдещи колеги на генерала, полетели с учебния "Злин 42 МУ". Но за Константин имало проблем - не бил навършил 17 г., затова трябвало да изчака още 1 месец. Инструкторът му решил да рискува и го пуснал да лети. След това скочил и с парашут.

От втората година от службата си лейтенант Попов тренирал въздушен бой. Няколко години по-късно заминал на бойни стрелби в района на Астрахан, СССР. С истински ракети трябвало да свалят безпилотен самолет ЛА-17.

До завръщането си в София Попов успял да изкара и два мандата на командни длъжности в натовски щабове - в Бидгошч, Полша и в Измир, Турция. Два пъти е командвал най-голямата ни военновъздушна база „Граф Игнатиево" – преди и след като завършва генералщабен колеж в Алабама, САЩ (1999-2002 г.).

Предпочетен пред мастити натовци

Попов благодари на съдбата, че Измир го среща с US генерала Лий Макфан. С негова помощ затвърдил убеждението си, че авиацията не е елементарно средство за унищожение, а цивилизационен избор при евентуално използване на въоръжените сили. Макфан не се поколебал да назначи младия бригаден генерал за командир на тим Б (лично той водел първия тим А) в управлението на т.нар. военновъздушен компонент на Силите за отговор на пакта. Предпочел българина пред мастити генерали от държави ветерани в алианса. И бил страшно доволен, че не се излъгал в преценката си.

ЗА НЕГО

Да продължи политиката на ВВС

Очаквам ген.-лейтенант Константин Попов да продължи политиката на Щаба на отбраната на ВВС и на ръководството на МО за развитие на модерни и боеспособни Военновъздушни сили. Искам да отправя моят поздрав и към всички, които служат във ВВС - това са хората, които успяха да изпълнят всички задачи, поставени ни от висшето военно и политическо ръководство. Това са хората, които бяха в кабините и летяха в трудни условия с удължен ресурс на бойната техника. Хората, които не допуснаха да спрат да се въртят радарите и денонощно да имаме картина от въздушната обстановка.

Ген.-майор Румен Радев, командир на ВВС

Един от стълбовете на армията

Новият екип, който пое военното ръководство на Българската армия през 2014 г., се изправи пред сериозни предизвикателства и затруднения. Един от неговите стълбове е зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов. Вие, г-н ген.-лейтенант, в това нелеко за България и за ВВС време се справяте по достоен начин и аз Ви благодаря от все сърце.

Росен Плевнелиев, президент на България

Добре ориентиран в политиката

Изключително добре подготвен генерал. Отличен пилот. Най-важното е, че е много добре ориентиран в политическата обстановка. Нещо, което не може да се каже за всички генерали.

Валентин Радев, депутат (ГЕРБ) и член на комисията по отбрана

Интелигентен и ерудит

Познавам ген.-лейтенант Попов още от 1994 г. Беше ми командир на ескадрила в „Граф Игнатиево”, после стана най-младият командир на база. Не ми е бил личен инструктор, но съм летял с него. Той е много добър пилот, но не е редно да му давам оценка, защото има по-голям опит от мен и е на по-високо ниво в йерархията. Винаги ми е било приятно да говоря с него, защото той е интелигентна личност и с широка обща култура, особено за исторически теми.

Майор Павел Джуров, началник „Полети и обективен контрол” в авиобаза „Граф Игнатиево“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи