Борисов: Подарих на Орбан фиала на българските ханове, а той на мен сабя от 1837 г.

"Тази вечер премиерът на Унгария Виктор Орбан пристигна в България." Това написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил във фейсбук.

„Преди официалната вечеря аз му подарих фиала на българските ханове, а той на мен оригинална, автентична сабя от 1837 година. Утре ще обсъдим в Министерски съвет възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Унгария, както и други теми от взаимен интерес”, пише още той.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е в България по покана на колегата си Бойко Борисов. Двамата трябва да обсъдят състоянието на ЕС, все по-засилващата се миграционна вълна и граничния контрол. Орбан е придружен от вътрешния министър Шандор Пинтер.

Унгарският премиер е сред най-големите критици на политиката на ЕС по отношение бежанците.

„Ако мнозинството от страните-членки на Европейския съюз бяха последвали позицията на Будапеща по отношение на бежанската криза, днес в Европа щеше да има най-много десетина хиляди бежанци, а не един милион. Решението да бъдат приети мигранти в ЕС е грешка, която днес трудно може да се поправи.“ Това заяви Виктор Орбан в интервю за вестник „Маджар Идок” на 25 декември.

„Ако ние пускаме мюсюлманите неконтролируемо, те просто ще ни разтворят в себе си и ние ще се удавим. Ние не сме против квотите за прием на бежанци, които предлагат Франция, Германия и Европейския съюз като цяло, но сме против факта, че те са задължителни и без право на обсъждане“, заявява в интервю за френското издание Le Figaro унгарският премиер.

Орбан е и от политиците, които са убедени, че България трябва да влезе в Шенгенската зона. Унгарският премиер бе гост на Борисов през първия му мандат. На 8 октомври 2010 г. двамата се срещнаха на „четири очи“.

След това стана ясно, че са обсъждали енергийни проекти, членството на България в Шенген и че страната ни е обещала помощ на Унгария за справяне с разлив от хвостохранилище.

Коментари

Задължително поле