Томислав Дончев: Чакаме ЕК да ни възстанови 7,7 млрд. евро

Към момента сме заявили за възстановяване към Европейската комисия 7,7 млрд. евро, като следващите месеци ще продължим да изпращаме фактури и се надявам през следващите месеци те да бъдат възстановени, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Общият размер на разплатените средства по оперативните програми възлиза на 10,8 млрд. евро или 98% от разполагаемия бюджет, уточни Дончев.

Той обърна внимание и нетната финансова позиция на страната, изразяваща се разликата между това, което е внесла в бюджета на ЕС и това, което е получила. „Данните са динамични, но нетната финансова позиция е 5 млрд. евро.”, коментира Дончев. По отношение на собствената му оценка за постигнатия резултат, той посочи: „Отличният резултат е 100% плащане. Резултат над 95-96% би следвало се възприема като много добър. Не искам да правя комплимент само и единствено на администрацията, но те свършиха изключително сериозна работа през 2015 година. Този резултат се дължи на всички институции, които участваха в процеса – фирми, институции и неправителствени организации”, допълни вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес