Меглена Кунева поема и образованието

Меглена Кунева е официалната номинация за министър на образованието на Реформаторския блок. Не е имало друг кандидат. Самата Кунева е приела.

Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, тя ще е осмият министър на образованието за последните седем години. Трябва да бъде подменен и целият екип на Тодор Танев.

Смяната на шефа на просветното ведомство се наложи, след като вчера премиерът Борисов поиска оставката на проф. Танев заради скандала с промяната на учените планове. Министър-председателят постави срок на реформаторите до снощи да издигнат нова кандидатура за поста, тъй като според коалиционното споразумение министърът на образованието трябва да е от квотата на РБ.

Представители на Блока се събраха снощи на "Раковски" 134, но не успяха да вземат единодушно решение. Наложи се днес Борисов да ги подкани да побързат, за да не реши той кой да оглави ведомството. Изпълнителният съвет на РБ се събра на нова среща днес следобед и пред минути стана ясна окончателната им дума. 

„За мен това е доказателство, че от Реформаторския блок могат да предлагат решения, когато има нужда от такива. Предлагам да приключим дотук“, заяви Кунева пред журналисти непосредствено след издигането на кандидатурата й.

"Кандидатурата на Меглена Кунева ще направи блока по-силен." Това каза пред журналисти съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, след заседанието. 

По думите му по време на заседанието тя е била единствената обсъждана кандидатура за този пост, а изборът и е приет с единодушно решение на изборния съвет от всички присъстващи. Участие не са взели представителите на ДСБ, които преминаха в опозиция. Все още няма кандидатури за зам.-министри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини