Ваксина срещу вируса Зика ще има най-рано през октомври

Възможно е ваксината за спешни ситуации срещу вируса Зика да бъде готова преди края на годината, към октомври или ноември, съобщи канадският учен Гари Кобингър, работил върху експериментална ваксина срещу ебола.
Компании и учени по цял свят се борят да създадат ваксина срещу вируса Зика, но това може да отнеме месеци, ако не и години, съобщи Ройтерс.

Американският център за борба със заразните заболявания създаде спешен оперативен център, който ще работи денонощно, за да се бори със Зика. Най-бързо има шанс да създаде ваксина фармацевтичната компания "Иновио“.
Президентите на САЩ и Бразилия Барак Обама и Дилма Русеф обсъдиха вчера разпространението на вируса Зика в Западното полукълбо. Те са подчертали нуждата от съвместни усилия за разработване на по-добри ваксини и други технологии за контрол над вируса.

В същото време Колумбия и Венецуела съобщиха, че наблюдават скок на случаите на рядко срещания синдром на Гилен-Баре, който може да е свързан с разпространението на Зика, предаде Асошиейтед прес. В Колумбия има 41 случая на заболяването, което може да доведе до временна парализа. Те се свързват с пренасяния от комари вирус, съобщи заместник министърът на здравеопазването Фернандо Руис.

Във Венецуела са регистрирани 255 случая на синдрома на Гилен-Баре, съобщи министърката на здравеопазването Луисана Мело. Обикновено на месец в страната се регистрират 30 до 40 случая на този синдром, съобщава бившият здравен министър Хосе Олета.

Канада съобщи вчера, че четирима нейни граждани са се върнали от чужбина, след като са се разболели от вируса Зика. Разпространението на вируса в страната обаче е малко вероятно, защото пренасящите го комари не могат да се адаптират към канадския климат.

Коментари

Задължително поле