Кой е Ку-Ку

“Навремето нас ни изпуснаха и ние се изпуснахме. Получи се много приятно.”

Това са думи на Петър Курумбашев, написани в новата книга „Ние сме Ку-Ку”, издадена по случай 26-годишнината от прочутото едноименно студентско предаване по Българската национална телевизия. Сборникът съдържа спомени на 44 души, за които може да се твърди, че са създателите на програмата „Ку-Ку”. Идеята за неговото събиране и издаване е на един от съоснователите Георги Крумов - известен телевизионер и сегашен директор на телевизия ТУРИЗЪМ. „Днес телевизиите масово бълват фураж. Затова можем да твърдим, че както има щастливи кокошки, хранени с фураж, така и днес виждаме щастливи тв зрители - пошегува се Курумбашев във вторник на представянето на книгата в клуб „Яйцето” в СУ и добави: - „Ку-Ку” беше предаване за хора, които не се хранят с фураж.”

НАПРЕД НА НОЖ

Любен Дилов-син си спомня:

„В първите си издания "Ку-Ку" е чисто публицистично предаване и участва с радост и находчивост във всички обществени битки. Още второто му издание е спряно -заради скеч, адресиран към тогавашния президент Петър Младенов. Скандалите го следват непрекъснато, като най-шокиращ за политическия елит е фактът, че е трудно определимо в коя част от политическото пространство седи (или обслужва) "Ку-Ку" - при комунистите, при антикомунистите или къде?!”

В тази връзка психоложката Мадлен Алгафари, която отговаря за читателските писма в ранните години, е предоставила извадки в книгата:

„Тъмно сини гадове, кой ви дава микрофона?”

„Червени боклуци, махайте се от екрана!”

„Абе, защо Държавата дава пари да учите? Вместо да ви даде по една мотика. То държавата няма нужда от мозъци, а от мишци!”

„Как не ви е срам! След стачката сред палатките на жълтите павета имаше презервативи! Долно падение - буржоазно упадъчна пошлост! Що за младежи! И по-страшно - що за девойки!”

„Ще ми показват мъж с обеца! Какви са тези лекета? Какъв критерий за мъжество е това?!”

„Горе главите! Ние нищо не направихме. Но вие сте нашата надежда. Бъдещето е ваше. Борете се. Изобличавайте! Ние сме с вас!”

ХИТОВЕТЕ

След първото излъчване на „Ку-Ку” на 27 януари 1990 г. в малката стаичка от 20 квадрата на 11 етаж на БНТ всеки ден се сгъчкват десетки младежи, дават идеи, пушат цигари, спорят на висок глас. В тези ранни дни може и да има разногласия, но цари атмосфера на единство, защото всички осъзнават, че правят нещо ново и невиждано до този момент (”Ку-Ку” си остава и до ден днешен уникален случай в световната тв практика - предаване, правено изцяло от студенти и излъчвано в национален ефир). Така се раждат - най-вече в анкетите – лафовете шедьоври, които се помнят и до днес като:

„Правите ли метранпаж?” - Запитаните се червят, защото не знаят думата, но им звучи „мръснишки” (всъщност е от френски и означава подреждане на страница във вестник).

”Покажете ми пътя” - моли наивно минувачите Евтим Милошев и им тика пред очите кройки от модното списание „Бурда” вместо карта на столицата.

„Не сте ли притеснени, че водородът във водата стига 66%?” е въпрос към депутати. О, притеснени са и още как! Но тяхната партия ще вземе спешно мерки против замърсяването на околната среда и пр. тъпотии. Единствено средношколци от столично училище се сещат, че процентът на водорода във водната молекула винаги е бил и ще бъде такъв...

Безспорен хит е, когато двама подставени чернокожи младежи спират депутати, представят се за журналисти от несъществуващата държава Нубия и питат за връзките с България. Ще ги подобряваме и още как, обещават нищо неподозиращите народни представители, а с ентусиазма си се откроява Васил Михайлов, който и до днес носи прякора Нубиеца.

Сред запомнящите хитове са и смешните реклами, които кукувци сами си измислят. Още помним пародията на маратонките „Адидас Торшън” с родни български цървули, сътворена по идея на Жоро Крумов.

ЗВЕЗДНИ МИГОВЕ

Славата връхлита кукувци внезапно, преди още да са се осъзнали - като товарен влак или по-скоро като огромна лимузина „Линкълн”, с която екипът тръгва на национално турне през май 1993 г. Един от режисьорите на програмата Иван Джевелеков си спомня:

„Никой от тези ентусиасти не предполагаше какъв фурор предстои - претъпкани до краен предел зали, опашки от чакащи за автографи, обсадени от фенове хотели и ресторанти... Коментарите на актьорите бяха еднотипни: „Все едно не се случва с мен”, „Никога не съм очаквал, че може да ми се случи нещо подобно...”, „Това е сън”, а един от опрераторите каза: „Почувствах се като правителствен оператор.” На това турне кукувци осъзнаха своята слава и власт и загубиха невинността си.”

АТОМЕН СРИВ

Датата е 22 декември 1991 година. Тогава избухва и първият голям медиен скандал, разтърсил цялата страна. А и не само нея. Редовното издание на предаването е симулативно прекъснато от съобщение за това "... че в Козлодуй не се е случило нищо страшно". Режисьорът на предаването Нидал Алгафари, редакторът Петър Курумбашев, водещата на броя Жени Костадинова и целият екип съумяват по изумително правдоподобен начин да уподобят "срамежливата нечестност", с която би се държала националната електронна медия, ако в "Козлодуй" избухне авария. Свикналата да "чете между редовете" аудитория изпада в паника. Девет десети от населението, което гледа в момента, е убедено, че атомната електроцентрала е избухнала. Убедени са и доста представители на чужди телеграфни агенции. Председателят на Народното събрание Стефан Савов, след като прави опит първо лично да спре излъчването и се изумява, че "не е ясно откъде се спира телевизията", създава нещо като парламентарна комисия, която специално да се заеме със случая. На следващия ден режисьорът Нидал Алгафари е арестуван призори пред втрещения поглед на бременната си съпруга Мадлен и откаран с камионетка в следствието. Точат се дела в продължение на близо три години, като в крайна сметка на кукувци им се разминава. Засега.

Тази седмица, над четвърт век по-късно, режисьорът на "Ку-Ку" разкри, че веднага след козлодуйското им предаване имали идея да направят още едно по-страшно - с двойници:

„В това предаване трябваше да покажем как се договарят изборите, с реални реплики, с гласове, които са на имитатори и на двойници, което трябваше да се снима между фикусите, да излизат от кадър и да кажем, че това са ни го дали някакви служби. Но тогава се уплашихме от развоя на козлодуйското предаване и не го направихме...”

Около 3 години по-късно идва фаталната дата 23 октомври 1994 г. Брой 108 е заснет и монтиран от Росен Петров, Стефка Райкова и Жоро Торнев. Той е антиутопия - България в бъдещето, управлявана от корпорацията „Мултитрон” - сбор от тогавашната „Мултигруп” на Илия Павлов и „Трон” на Красимир Стойчев. Слави и Камен Во играят ролите на внуци на олигарсите. Шефът на БНТ Хачо Бояджиев е бесен и уплашен - унищожава записите и спира „Ку-Ку”. Този път завинаги.

ЕПИЛОГ

Първата продуцентка на „Ку-Ку” пише днес след завръщането си от Америка:

„Когато се върнах в родината си, намерих умните, интелигентните и чувствителни хора натикани в ъгъла на обществото. Други просто ги няма, прокудени в чужбина, а в центъра на държавата се пъчат агресивни и хитри байганьовци. Сигурно виновни са великите сили, но по-сигурно е, че причината си е отдавна наша - свестните у нас открай време считат за луди...”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица