85% от сирийците в Тунис не искат да се върнат в родината си

Около 85% от почти 3-те милиона сирийски бежанци в Турция нямат желание да се върнат в родината си при сегашните обстоятелства. Анкара ще се опита да интегрира тази част от засега временно пребиваващите. Това заяви министърът по семейните въпроси и социалните политики Сема Рамазаноглу, цитирана от "Хюриет".

Устойчивостта е важна, когато се обсъждат проблемите на сирийците, и „решението е интеграция”, каза Рамазаноглу и се превърна в един от първите турски ръководители, които открито индикират, че мигрантите вероятно ще останат. Поради десетилетно законово положение, Анкара гарантира бежански статут само на европейци. Сирийците, които бягат в Турция от гражданската война в съседната страна, към момента получават само временен защитен статут и са определени като „гости”. Сема Рамазаноглу повтори факта, че 150 000 бебета са родени в сирийски бежански семейства само миналата година. „Това са бебета на Турция”, допълни тя.

Министерството й осигурява храна, дрехи и убежище на „гостите”, но според нея това е временно решение. „Истинското решение е интеграцията и от тази гледна точка, най-важно е научаването на езика, намирането на работа или получаване на позволение за работа”, заяви Рамазаноглу.

Коментари

Задължително поле