Протестиращи: Родопският край се е освободил от турско робство, а не от „съжителство”

Десетки граждани излязоха на бдение под наслов „Hямa дa зaбpaвим бългapcкaтa иcтopия”.

Те се събраха пред Хаджичоневата къща в Смолян, откъдето тръгнаха на литийно шествие с портрети на Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Иван Вазов, Христо Ботев и други народни будители. Протестиращите се отправиха към площада, където председателят на сдружение „Родопски хайдути“ Манол Ружинов, заяви, че трябва да спрат периодичните опити, да се втълпи, че едва ли не българската история не е достойна да се учи в училище, че не е имало никакво робство и че българският народ трябва да се извинява за своята история. На протеста присъстваха още доц. Христо Гиневски – председател на Съюза на историците в Смолян, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Муцевски, много още директори и представители на културните институции в града.

Родопският край се е освободил от турско робство, а не от „съжителство”, 34 години по-късно, родопчани не можем да мълчим като се прави опит за подмяна на историята, каза Ружинов.

Според него подмяната няма как да се случи, ако има будни хора в страната, които ясно и точно да изразят своята позиция по този въпрос.

„През последните години някак все повече и повече историята се превръща в политика, историците стават политици и обратно. Ние призоваваме всички тези отговорни институции и хора, които милеят за българщината, да поставят точни и ясни граници на това дали е робство, дали е било присъствие и т .н. Виждате, че в последните десетилетия на 21 век се зародиха книги като „Митът за Батак”. Знаете, че в нашия край абсурдната теза, че българите мохамедани, наречени от някои хора „помаци”, са били едва ли не съвсем различна нация, съвсем различен етнос. Докато нашите историци се карат помежду си и се чудят, това ще дава възможност на такива хора, които са или политически обвързани, или имат извън национални интереси, да развиват своите фантастични теории”, каза Ружинов и подчерта, че именно затова са решили да излязат и да покажат гражданската си позиция по този въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини