Иван Евстатиев приет в МБАЛ Пазарджик, получил инсулт в ареста

Обвиненият в изнасилване на 16-годишна ученичка бивш кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев е получил остър инсулт в следствения арест в областния град и от петък вечерта е преместен за постоянно наблюдение в реанимацията на отделението по неврология на МБАЛ "Пазарджик". "Знам, че от петък вечерта в МБАЛ "Пазариджик" и там му е правен скенер, но не съм запознат с точната диагноза, която са му поставили лекарите. Влошеното здравословно състояние на Иван Евстатиев ми направи впечатление още по време на гледане на жалбата ни за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека в Окръжния съд в Пловдив на 26 януари. Клиентът ми още тогава беше неадекватен и неконтактен и дори не успях да разбера от какво е раната на устната му, която ми направи впечатление", коментира пред "Труд" адвокат Петър Горчев, единият от двамата защитници на екскмета на Пазарджик и Стрелча.

От МБАЛ "Пазарджик" съобщиха, че Иван Евстатиев е получил остър инсулт на лява средна мозъчна артерия и в момента е реанимацията на неврологичното отделение, което се охранява от двама униформени полицаи. Пациентът е в съзнание, но състоянието му е много тежко и е поставен на системи, тъй като отказва да се храни сам. Трима лекари - неврохирург и двама невролози, са прегледали Евстатиев в петък вечерта в следствения арест, където са били извикани по спешност от наблюдаващия делото прокурор, и на място са констатирали, че задържаният е получил тежък мозъчен инсулт. Диагнозата е потвърдена и при изследването със скенер в МБАЛ "Пазарджик". "С колегата ми Стоян Парпулов и с близките на клиента ми още не сме обсъждали дали да искаме отново промяна в мярката за неотклонение. Никой от семейството и роднините не е коментирал, че възнамерява да съди прокуратурата за неглижирано отношение към Иван Евстатиев в ареста, довело до влошаване на здравословното му състояние", заяви адвокат Горчев.

Според осведомени бившият кмет на Пазарджик и Стрелча е спрял да се храни в следствения арест от миналата събота - 23 януари, като е отказал дори всякакви контакти с близките и адвокатите си. По молба на защитата на клиента им да бъде извършен общ и психиатричен преглед, Евстатиев е бил посетен на 27 януари (сряда) вечерта в ареста, но задържаният е бил тотално неадекватен и не е обелил дори и дума. Още през 2008 г. на Иван Евстатиев е поставена диагноза, че страда от биполярно разстройство, и близките му са силно притеснени, че то може да отключи редица други заболявания на психическа основа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право