40 лева великденска добавка за пенсионерите (обзор)

„Ще възложа на финансовия министър за Великден да отдели над 50 милиона за нашите баби, дядовци, майки и бащи, за да подпомогнем пенсионерите“, обяви днес в Бургас премиерът Бойко Борисов. Той изчисли, че с новообещаната помощ допълнително и извън бюджета правителството ще даде 200 млн. лв. на възрастните хора. Става дума за периода от Коледа на 2014-а до идния Великден.

Миналата година за Възкресение Христово над 1,2 млн. пенсионери получиха по 40 лв. Добавката бе за възрастните, чиито доходи са под прага на бедност. Очаква се същият подход да се приложи и с новите 50 млн. лв. за Великден.

Средствата за помощта ще дойдат от повишените приходи в бюджета. „От борбата с контрабандата сме събрали 954 млн. лв. повече в сравнение с януари 2015 г. Това е близо милиард повече! Затова нервничат много хора - защото това са пари, които са отивали в незнайно чии джобове“, каза Борисов.

В Бургас той коментира и поисканата от него оставка на просветния министър. „Проф. Танев е изключително ерудиран човек. Но заради това, че екипът му и самият той не съумяха да комуникират правилно с обществото и да обяснят това, което възнамеряват да правят, възникна напрежение в много градове. В народа, казано простичко. Днес му предложих да продължи да работи като мой съветник в кабинета“, каза Борисов. Той истински съжалявал, че за втори път, след здравния министър Анна-Мария Борисова от първия му кабинет, му се случва един прекрасен експерт, корифей в своята област, да трябва да подава оставка по негово искане, задето не могъл да комуникира добре с обществото. На въпрос дали одобрява Меглена Кунева да стане наследник на Танев, премиерът отговори, че ще изчака да минат всички преговори в Реформаторския блок. „Аз не искам да се меся и да се изказвам по темата, защото ми трябва единен и силен РБ, такъв, какъвто е ГЕРБ в момента", завърши Борисов.

Премиерът посети Бургас, за да разгледа обновената жп гара. Ето какво каза още там:

- Жп линия ще свързва Бургас с летището и със Слънчев бряг. През март и София ще има нова жп гара.

- Чичо кмет (Димитър Николов - б.р.) да си гледа Бургас, а за кандидат за президент ще говорим след юни.

- След като в тази сфера има радикално различни мнения (съдебната система - бел.ред.), има инструмент - и в ЕК има такава програма, да се вземат такива съветници, които да наблюдават, да ни посъветват и да си сътрудничим с тях. Така че аз съм го поискал, в доклада е вкарано, не виждам драма. Мисля, че и главният прокурор това го прегледа като идея, те си имат инструменти да си поискат сътрудничество такова, каквото желаят, и това ще сплоти системата.

Коментари

Задължително поле