Тодор Танев: От три години учителите знаят за новите програми

„Признавам и приемам, че затруднения има”, заяви министърът в оставка Тодор Танев в предаването „Събуди се” по Нова тв. „Но имайте предвид, че тези учебни програми бяха готови преди три години, макар и силно променени от мен сега. И тогава с доста пари са правени консултации и разяснения с учители, траещи понякога с дни. Никой не може да ми докаже, че учителите не са знаели за това”, заяви Танев.

Въпреки срещата в събота с премиера Бойко Борисов, министърът в оставка посочи, че все още не знае напълно мотивите за исканата му оставка, но предполага, че става въпрос за лошата комуникация на министерството с обществеността.

„Ако имаше системи проблеми, нямаше да има нито пет закона, нито милиард и 300 милиона докарани дотук и спокойно работеща система”, коментира той. „Тук имат малко вина и журналистите, не може аз да съм виновен за всичко”. По думите му следващият министър ще има една добре постлана основа, върху която да работи.

Според него основната атака е срещу някои чиновници в министерството. Що се отнася до Меглена Кунева, чието е единственото споменавано име за следващ министър на образованието, Тодор Танев заяви, че „г-жа Кунева ще закачи нещата където и да е. Например ако беше в здравеопазването, там щеше да ги приспособи към нашето председателство на Европа през 2018”.

Освен това Тодор Танев отправи тежки обвинения за корупционни схеми в системата, които е бил на път да прекъсне: „Плащаме по 20 милиона за учебници на година, писани от едни и същи хора или поставени от тях лица, при това свързани с министерството, а след това сами си ги оценяват. Това е безобразие. Не ме интересува кой е бил министър тогава. Важното е, че такъв манталитет съществува”. „Имах предвид да сложа национален пул от анонимни, но проверени учители, които нямат връзка с авторските колективи. Тези учители да стават членове на тези комисии, които да оценяват новите учебници. Това е затягане на кранчето. Тодор Танев, който не участва в такива неща, естествено започна да става неудобен”, каза още министърът в оставка.

Коментари

Задължително поле