2 500 лв. лоба и условна присъда за незаконна сеч

Условна присъда от 30 месеца с 3 год. изпитателен срок и глоба от 2 500 лв. получи мъж от Антоновско за незаконна сеч на частна гора, от която били добити дърва за 463 208 лв. Присъдата е на Районния съд в Омуртаг срещу Ю.В.Р., който бил сред крупните фирмаджии в дърводобива в Антоновско.

Той е осъден за незаконна сеч станала в периода 2005-2007 г. Рязането на частната гора е било на три етапа. Било използвано преправено пълномощно с нотариална заверка в София. През 2005 г. били изсечени 1 606 пространствени кубика за 35 332 лв.

Следващата пролет сечта в частната гора продължила. За два месеца ударно били добити 7 565 пространствени кубика за 181 560 лв. Необезпокоявани от никого, тъй като наследниците на собственика на частните гори били далеч, през 2007 г. работниците на Ю.В.Р. отсекли още 8 671 пространствени кубика за 246 316 лв. От тях неизвозени от парцелите останали 180 кубика. И през трите етапа е работено без редовно писмено позволително за сеч и извозване, гласи присъдата.

За трите отделни етапа мъжът получава различни условни присъди и глоби, от които му е наложено най-тежкото наказание. Последните 180 кубика, които останали неизвозени и били оставени на отговорно пазене, се конфискуват в полза на държавата. Присъдата на Районния съд в Омуртаг е от миналата седмица и мотивите все още не са изготвени. Тя подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

Запознати с казуса съобщиха, че това е първо произнасяне по този случай, който бил в съда от 2012 г. Преди това бил направен опит за прекратяването му и изглеждал обречен. Според непотвърдена информация междувременно фирмаджията наплатил на наследниците. "Делата за незаконна сеч са изключително сложни. Трудно се доказва нещо отпреди 10 год. С този Наказателен кодекс реално съдят само тези, дето ги хващат с една каруца крадени дърва, а онези с тировете си правят каквото искат. Присъди, дори и условни, са си постижение на фона на масовото оправдаване", коментира запознат с темата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони