Роене вляво и вдясно за президентския вот

По двама кандидати за президент вляво и вдясно може да премерят сили в надпреварата с ГЕРБ за „Дондуков“ 2 тази есен. Въпреки призивите за обединения засега се очертава БСП и АБВ да излязат с отделни номинации за държавен глава, а Реформаторският блок (РБ) да издигне кандидат срещу Радан Кънев, който се очаква да щурмува поста с нов десен проект.

Макар че ситуацията ще се разгърне след избора на нов лидер на БСП през май, в червените редици вече вървят спекулации – едната е, че Янаки Стоилов може да бъде издигнат за президент, ако Михаил Миков спечели нов мандат начело на столетницата, което засега е най-вероятният сценарий. Другата – Корнелия Нинова да е кандидатът на БСП за държавен глава, но да не влиза в битката за партията.

Въпреки че призова за обща лява кандидатура за президент, партията на Георги Първанов също готви вариант, при който да се яви сама на изборите. Най-вероятният кандидат на АБВ е сегашният социален министър Ивайло Калфин, който за малко да спечели президентският пост през 2011 г. Самият Първанов също може да се кандидатира, но ще трябва да чака тълкувание от Конституционния съд, тъй като е бил два мандата на „Дондуков“ 2.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също е вероятен кандидат за президент, като се очаква да излезе с нов проект през пролетта. Останалите партии в РБ няма да седят безучастно и според партийци ще имат своя номинация. Възможно е това да е зам.-шефът на ДБГ Даниел Вълчев.

Коментари

Задължително поле